"Brisel nema moć ili političku volju da utiče na Prištinu" VIDEO

Diplomata Zoran Milivojević prokomentarisao je jutros za TV Prva nedavni sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2021.

08:43

Ilustracija: Depositphotos/Yarr65

"Nećemo imati suštinski nastavak pregovora,… Nije bilo, ni sad reakcije međunarodne zajednice, odnosno Brisela i Vašingtona… Sa njim (Aljbinom Kurtijem) teško da se može nešto razgovarati. Brisel nema moć ili političku volju da utiče na Prištinu", kazao je Milivojević.

"Njena pozicija je jasna (Srbija) - da se nastavi dijalog gde je zaustavljen, pogotovo oko pitanja gde je postignuta saglasnost (nestali, ekonomija). Ne može da se razgovara o statusnim pitanjima. Može samo neki kompromis", dodao je on.

Ovaj diplomata je saglasan da je ovo sada najveći pritisak na prištinske privremene ustanove.

“Deluje mi kao početak pritiska na Kurtija, moguće je da mu se desi ono što mu se desilo prošli put. SAD imaju interes da se ovo pitanje reši, ali ne na način koji Kurti želi. Mislim da ćemo u julu imati neki pomak, da se razgovara o onome o čemu već ima saglasnosti. Nije slučajna rekacija u Prištini, a Kurti tamo ne stoji čvrsto", istakao je Milivojević i dodao da elita tamo takođe smatra da situacija ne može da se reši bez dijaloga.

Milivojević je prokomentarisao i susret Bajden-Putin.

“Ono što je meni prijalo jeste zvanično saopštenje da može da se razgovara i pominje se zabrinutost za svetsku bezbednost. Ono što je važno za nas je to što je uspostavljen kanal komunikacije”, kazao je ovaj diplomata.

Stefan Surlić sa Fakulteta političkih nauka naveo je da Srbiji nije u interesu da odustane od dijaloga.

"Srbija ima jasan interes da učestuvje u procesu zbog statusa Srba na Kosovu. Etnički sukobi su učestali, (treba) tražiti od međunarodnih faktora da izvrše pritisak da se to reši. Imamo 40.000 nerešenih slučajeva uzurpirane private srpske imovine".

Govoreći o “britanskoj provokaciji”, Surlić je istakao da su Britanci žele da provere koliko poverenje stanovništvo tamo ima u lokalnu policiju.

Surlić je, takođe, prokomentarisao susret Vladimira Putina i Džoa Bajdena, i istakao da je ova sastanak bio istorijski.

"Ovo je bio veliki Bajdenov iskorak, pozivajući na sastanak. Bajden je govorio ne samo u ime SAD, već i u ime EU… Ovaj susret je bio itekako značajan", dodao je Surlić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: