"Uzvratio sam na brutalniji način i ne mogu da kažem da sam se pokajao" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je u svom današnjem obraćanju o svemu što se događalo u Briselu tokom dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Sreda, 16.06.2021.

08:00

Default images

"Želeo sam da izvestim javnost o svemu što se događalo u Briselu", kaže na početku predsednik Srbije i dodaje da će 22. juna biti sednica Narodne skupštine na kojoj će "govoriti temeljno o apsolutno svakom pitanju koje je od ključnog značaja za situaciju na KiM".

Kako dalje navodi, juče je nastavljen dijalog pod pokroviteljstvom EU i to je najčudnija faza.

"Rekao sam ovo jer mogu da potvrdim da oni koji su došli u ime prištinske strane želeli da nas nateraju da napustimo razgovor. Sve što su radili, tražili i govorili značilo je da žele da izbegnu dijalog", navodi i dodaje da se uspelo razgovarati samo o jednoj temi - o nestalim osobama.

"Poslednja lokacija je Kiževak i pronađeni su ostaci 11 tela. Za dva tela DNK analizom utvrđeno je da su Albanci. Mi smo tražili pretragu više lokacija. Jedna je Košare, i nikakvu informaciju nismo dobili za Lapušnik 2013, Dojnice 2013, Javor Suva Reka 2020...", dodaje.

Međutim, kaže, traženo je da se pregledaju Košare i ništa nije odgovoreno - osim što je obećano da će biti izvršena pretraga terena. "Za Lapušnik smo tražili još 2013. godine", dodaje.
Foto: TV Prva
"Kada sam to tražio, i zahvalan sam EU predstavnicima kojima se to učinilo dobro, šef njihovog pregovaračkog tima je rekao da neće dozvoliti iskopavanja da se ne bi pomislilo da su Albanci vršili zločine", objašnjava predsednik i dodaje:

"Već smo parafirali sa Hotijem kako to treba da izgleda, a sada smo kao ključni argument albanske strane dobili da to nije suština, već da se smeni Veljko Odalović".

Predsednik smatra da je to drskost i bezobzirnost albanske strane, kao i da su Odalovića nazvali "Geringom".

"Možda nije trebalo na taj način da reagujem, možda sam uvredio Kurtija, ali sam uzvratio na brutalniji način i ne mogu da kažem da sam se pokajao, bio sam iznenađen da neko može da koristi takav rečnik", dodaje.

Kaže da je Kurti deset puta ponovio priznanje i da je ponavljao "kada", a na to je dobio odgovor - "Nikada".

"Valjda je mislio da moramo da prihvatimo ono što kažu", smatra.

Govorili su, kaže Vučić, da se naoružavamo zbog njih, što nije imao potrebu, dodaje, ni da demantuje.

CEFTA - SEFTA

Kako dalje navodi, želeli su da se napravi Deklaracija o miru, ali dodaje Vučić, to mogu da učine samo dve nezavisne države.

"Sledeći zahtev je da CEFTA bude SEFTA, kako bi mogli da u nju unesu svoje simbole i tako bude 'Republic of Kosovo'", kaže.

Sastanak je počeo instistiranjem da se u skladu sa onim što je potpisano ispune obaveze prema Srbiji.

"Molili smo da ispune obavezu za Zajednicu srpskih opština", kaže, ali Kurti neće da prihvati sporazume potpisane pre 14. februara, kada je on pobedio na izborima.

Kako kaže Vučić, napravljena je "nemoguća atmosfera i dijalog je nemoguć. Nije dobro za nas jer takva vrsta neozbiljnosti može da dovede do eskalacije problema na Kosovu. Ja znam koliko ima nedovoljno odgovornih ljudi u Prištini i koji mogu da urade svakojaka čuda. Zato je moja molba upućena međunarodnoj zajednici da vode računa da se ne dogode incidenti."

Vučić o "provokacijama"

Kaže da je provokacija sa naše strane držanje liturgije u srpskim crkvama koje su dobile zemljište za vreme vladavine Slobodana Miloševića i da Srbija treba da se uzdrži od toga.

"Na to sam ostao nem", kaže. Pita: "Nije provokacija što ispisuju grafite i mokre u verskom obredu?"

Kaže da, kada to čujete, razumete o čemu je reč i zašto su Dečani ugroženi i zašto se Srbi osećaju ugroženo.

Ističe da je važno da smo na bilo koji način razgovarali i da pokazujemo odlučnost da se dijalog nastavi.

"Mi ćemo probleme pokušati da rešimo razgovorom.“ U parlamentu će biti izneto više detalja, dodaje Vučić.

Iz arhive OVK je traženo da se pokažu grobnice srpskih civila i vojnika, ali sada albanska strana tvrdi da to ne postoji.

"Ponosan sam na ponašanje srpske delegacije. Da li sam ja preterao? - Moguće je i gledaću da možda u budućnosti pokušam da spustim ton i da na provokacije ne reagujem na takav način", naglašava Vučić.

U narednom periodu biće pokazani svi detalji Skupštini i političkim strankama, i to 21. juna.

Pokazao je fotografije crkve u kojoj je ispisan grafit da "Hrist mrzi Srbe", kao i fotografije porušenih srpskih spomenika i svih napada na verske objekte.

Vakcinacija: Sramota je

Kada je u pitanju vakcinacija u Srbiji, predsednik navodi da ima vakcina, i apeluje na građane da se vakcinišu.

"Imamo svih vakcina, možemo da ih delimo svima. Sramota je da neke zemlje imaju veći procenat vakcinacije nego mi, a oni se i dalje muče sa vakcinama, a da mi imamo problem zbog nekih zavereničkih teorija", kazao je Vučić.

Ukinuta presuda Šariću

Visoki kasacioni sud ukinuo je presudu Darku Šariću. Upitan da to prokomentariše, Vučić navodi da je Visoki kasacioni sud ukinu presudu Darku Šariću. On navodi da je u vreme bivše vlasti Šarić bio "slobodan kao ptica".

"On je već više od 7 godina u zatvoru, a klan Šarićev je nastao u vreme kada su oni bili na vlasti (Đilas, Jeremić i Tadić). On je tada bio slobodan kao ptica", objašnjava.

Odluku da se vrati na prvostepeno odlučivanje, kaže Vučić, donela je "legenda 5. oktobra" Radmila Dragičević Dičić.

"Verujem da je odluku donela u skladu sa zakonom", dodaje.

Sledeći sastanak sa Prištinom?

Upitan da li očekuje nešto od Prištine, Vučić navodi da je Borelj bio korektan, a da očekuje da neko razgovara sa Prištinom pre sledećeg sastanka.

"Nemam nijednu reč primedbe. Želim da verujem da će se (prištinska strana) pojaviti i da će imati konstruktivniji odnos prema samom razgovoru", dodaje.

Kakav je odgovor Prištine, a kakav Brisela na etničko čišćenje Srba na KiM, Vučić odgovara:

"Njihov odgovor je da smo fašisti koji su počinili genocid".

Veća opasnost

"Preti i od jednog i drugog", kaže upitan da li je veća opasnost od pandemije koronavirusa ili od problema na KiM.

Navodi da sve to ugrožava ekonomiju. Ističe da Srbija nikad neće priznati Kosovo i da to govori o snazi srpske države.

Kako dalje navodi, nema filozofije u tome da Srbija neće dozvoliti ugrožavanje bezbednosti Srba na KiM.

"Danas, kada dolazi 4. i 5. avgust i kada pogledate snimke koji dolaze na traktorskim prikolicama u Srbiju - ima li nekoga da mu srce ne zakuca jaće? Zamislite da Srbija to opet proživi. To bi bio kraj postojanja naše nacije", dodaje.

Zato, kaže, moli da se niko ne igra sa tim.

"Naše je da diplomatski reagujemo, u nadi da nikome neće pasti na pamet da pokuša da iskoristi oružje da protera Srbe sa vekovnih ognjišta."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: