Zovu je Žena Šišmiš iz Vuhana; da li krije nešto o poreklu kovida 19?

Naučnica Ši Džengli tvrdi da nema nikakve tajne kada je istraživanje o koronavirusu u pitanju, ipak javnost to dovodi u pitanje i sumnja u njene reči.

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 15.06.2021.

16:09

Zovu je Žena Šišmiš iz Vuhana; da li krije nešto o poreklu kovida 19?
EPA-EFE/SEDAT SUNA

“Kako bih mogla ponuditi dokaz za nešto kad dokaza nema?”, tako je Ši Džengli, virusologinja iz laboratorije u Vuhanu, odgovorila novinarima Njujork tajmsa koji su uspeli da je dobiju telefonom i pitaju da li je virus koji je izazvao pandemiju izašao iz laboratorije i da li ima dokaze da se to nije dogodilo.

"Ne znam kako je svet došao do toga, neprestano bacajući blato na nevinu naučnicu.”

Doktorka Ši je vrlo ugledna u Narodnoj Republici Kini, ali tamo je dovoljna sitnica u tako osetljivim temama kao što je pitanje porekla virusa da se izgubi zaštitnička ruka Partije. Kineski svemoćni predsednik Đinping prošle godine je naučnicima poručio da nauka ne poznaje granice, ali da naučnici imaju domovinu. Poznato je da Si ne voli one koji bi na bilo koji način mogli izneveriti domovinu.

Prema dostupnim informacijama kineskih izvora, dr Ši nije članica Partije. Ali ni Džek Ma, vlasnik internet giganta Alibaba, nije dugo priznavao da je u Partiji. Što mu nije pomoglo kad je digao glas protiv vladinih finansijskih politika. Od tada se u javnosti ne čuje i ne vidi.

Tezu da je virus pobegao iz laboratorije u kineskom gradu Vuhanu, gde je počela pandemija, koja je odnela stotine hiljada života i zaustavila svet, nedavno je rasplamsao "Vol sttrit žurnal" (The Wall Street Journal), koji je objavio dva teksta s mnoštvom detalja, koji donose niz dokaza da je kovid 19 pobegao virusolozima. Američki predsednik Džo Bajden je naložio obaveštajnim službama da dodatno istraže odakle je virus stigao, a sličnu su poruku poslali i lideri Grupe 7 s nedavnog samita. Za problem u kojem se našla, Kina je većinom sama kriva. Naučnici Svetske zdravstvene organizacije, koji su početkom godine došli da istraže izbijanje pandemije u Vuhanu, naišli su na niz ograničenja u radu, što je pojačalo sumnje da vlasti nešto skrivaju.

Njujork tajms donosi interesantan zaključak da se o laboratorijskom poreklu virusa počelo otvorenije govoriti kad je s vlasti sišao Donald Tramp, koji je stalno govorio o “kineskom virusu”. Niko ozbiljan nije hteo sa njim da se saglasi, pa je tako bila opšteprihvaćena teza o prenosu virusa sa životinje na čoveka verovatno na pijaci u Vuhanu. Doktorka Ši je u razgovoru za Njujork tajms rekla da su bilo kakve sumnje u beg virusa iz laboratorije bez ikakvog temelja.

Na pitanje je li laboratorija bila u posedu bilo kakvog izvora za koronavirus, doktorka Ši dramatično izjavljuje: "Ne".

Ugledna virusologinja je rođena 1964. godine u pokrajini Henan. Školovala se na Univerzitetu Vuhan, a doktorat je stekla 2000. godine na Univerzitetu Monpelje u Francuskoj. Nakon toga se vraća u Vuhan i od 2004. godine se, nakon što je u Kini izbila prva zaraza virusom SARS, počela baviti šišmišima. Naučni proboj je ostvarila kad je 2011. godine u napuštenom rudniku u jugozapadnoj Kini pronašla šišmiše koji su nosili koronavirus sličan virusu koji je izazvao SARS.

Pravo je lice moderne kineske nauke i napretka, koje Američka akademija mikrobiologije prima, s još 108 naučnica i naučnika, u članstvo zbog istraživačkog doprinosa disciplini.

Globalnu slavu stiče po izbijanju pandemije, kad je Scientific American naziva Žena Šišmiš, hvaleći njena istraživanja.

Tad je objavila nekoliko članaka u naučnim časopisima koji su bili temelj istraživanja brojnim naučnim grupama.
EPA-EFE/SEDAT SUNA
Kako vreme odmiče, tako njen rad dolazi pod sve snažniji nadzor pa se pojavljuju i nedoumice. Ključno je pitanje rada na genetskoj modifikaciji virusa kako bi se pratilo njegovo ponašanje i mogućnost prenosa zaraze na čoveka.

Njujork tajms navodi: “Zagovornici ove vrste istraživanja kažu da pomaže društvu da se pripremi za buduće epidemije. Kritičari kažu da rizici stvaranja opasnih novih patogena mogu premašiti potencijalne koristi. Moja laboratorija nikada nije sprovodila niti sarađivala u sprovođenju eksperimenata koji pojačavaju virulenciju virusa”.

List navodi da postoji još jedan problem. Prema tumačenju naučnika, eksperimenti kakve je radio tim dr Ši trebalo bi da se sprovode u uslovima biosigurnosti nivoa 4, a navodno su se odvijali i u uslovima sigurnosti nivoa 2. Što bi sugerisalo da im je virus mogao neopaženo uteći. Doktorka Ši tvrdi da se virusi šišmiša mogu proučavati i u uslovima sigurnosnog nivoa 2 jer nema dokaza da mogu direktno zaraziti čoveka, što podržava grupa naučnika.

Na tezu iz članka u Vol strit žurnalu da je troje istraživača iz laboratorija u Vuhanu bilo zaraženo koronavirusom još 2019. godine, pre nego što je zaraza potvrđena, odgovorila je da “Institut virusologije u Vuhanu nije naišao na takve slučajeve. Možete li mi proslediti imena tih ljudi kako bismo to mogli istražiti?", pitala je doktorka Ši.

Ovaj list nije naveo njihova imena u tekstu. Što se tiče uzoraka u laboratoriju, doktorka Ši tvrdi da je virus šišmiša koji je imala u svojoj laboratoriji, što je podelila s javnošću, bio samo 96 posto identičan SARS-CoV-2 virusu koji uzrokuje kovid 19 - ogromna razlika prema genomskim standardima, navodi NYT.

Odbacuje nagađanja da je njena laboratorija potajno radila na drugim virusima.

Kad je reč o grupi rudara, koja se 2012. godine zarazila u rudniku u kojem je doktorka Ši pronašla virus blizak onom koji izaziva SARS, kineska naučnica navodi da laboratorija nije detektovala koronaviruse bliske onima koji izazivaju SARS u uzorcima pristiglim od obolelih rudara. I dodaje da će uskoro u naučnom časopisu objaviti više detalja.

Njujork tajms navodi da njeni kritičari tvrde da uskraćuje informacije.

Doktorka Ši je telefonom odgovorila: "Ovo više nije pitanje nauke. To su pretpostavke ukorenjene u krajnjem nepoverenju".

Njeni prijatelji navode kako je indikativno da je tokom pandemije počela menjati raspoloženje pa je ona, poznata po svojoj otvorenosti, postajala sve zbunjenija, pa i besna, što je često počelo izbijati na površinu. U doba kad je Tramp otvorio pitanje bega virusa iz laboratorija u Vuhanu, na društvenim mrežama je napisala da bi ljudi, koji otvaraju takva pitanja, trebalo da “začepe svoja smrdljiva usta".

U zaključku mejla Njujork tajmsu doktorka Ši navodi da ju je politizacija pitanja porekla virusa lišila entuzijazma za istraživanje te dimenzije problema. Umesto toga, fokusirala se na vakcine za kovid i oblike novog virusa, a s vremenom se, rekla je, smirila. "Sigurna sam da nisam učinila ništa loše", napisala je. "Dakle, nemam se čega bojati."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: