Babiš šokirao Evropu FOTO

Holandija i Švedska će postati zemlje sa većinski muslimanskim stanovništvom u narednim decenijama, smatra češki premijer Andrej Babiš.

Izvor: Sputnjik

Utorak, 15.06.2021.

11:43

Babiš šokirao Evropu FOTO
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

U nedavnom članku o rizicima povezanim sa imigracijom, objavljenom u češkom dnevniku "Pravo", Babiš je posebno istakao dve evropske zemlje - navodeći da će većina stanovnika Holandije biti muslimani do 2044. godine, a u Švedskoj će se takav scenario ostvariti do 2065. godine.

Za sada je islam druga religija po broju vernika u Holandiji i Švedskoj, koju ispoveda pet, odnosno osam odsto stanovnika tih zemalja, preneo je Sputnjik. Projekcije Babiša izazvale su reakciju.

"To je potpuno pogrešno. On želi da uplaši ljude. Pre godinu dana rekao je da će Belgija biti zemlja sa muslimanskim stanovništvom u većini do 2040. godine" rekao je Daniel Prokop, sociolog i istraživač na Karlovom univerzitetu u Pragu, za švedski list Svenska Dagbladet.

Prema navodima Prokopa, češki premijer je očigledno uznemiren i pokušava da fokus preusmeri sa akutnih problema unutrašnje politike prikazujući buduće migracione tokove kao pretnju Češkoj.

"Ne želim da umanjim probleme povezane sa imigracijom. Ali ovo je apsurdno, njegova predviđanja su preuveličana", naveo je Prokop.

Babiš je, inače, dugogodišnji zagovornik ograničene imigracije, piše "Sputnjik internešenal". Tokom migracione krize 2015. godine, Češka je odbila da prihvati migrantske kvote predložene na nivou EU.

Muslimansko stanovništvo u Češkoj je ispod jednog procenta, što je jedno od najnižih u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: