Bajden promenio ploču: "Putin je čvrst, pametan" VIDEO

Sve oči sveta uprte su u Ženevu, gde će se sutra sastati predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Džo Bajden.

Izvor: B92

Utorak, 15.06.2021.

11:01

Bajden promenio ploču:
EPA-EFE/MAXIM BLINOV/SPUTNIK/KREMLIN POO

Bajden, koji je učestvovao na samitu NATO, u razgovoru sa medijima odbio je da ponovi izjavu od marta ove godine, kada je u intervjuu za ABC kazao da je Putin ubica.

Kako javljaju strani mediji, predsednik SAD obrazložio je da to ne želi da ponovi, jer je ta prethodna izjava izazvala "negodovanje".

S tim u vezi, Bajden je "promenio ploču" u odnosu na izjavu iz marta kada je istakao da je Putin ubica.

"Pametan je, čvrst... dostojan protivnik. Daću mu jasno do znanja da postoje područja na kojima možemo da sarađujemo, ako on to želi. Ako odluči da ne želi da sarađuje i nastavi da se ponaša kao i pre, naročito u vezi sajber bezbednosti i nekih drugih aktivnosti, onda ćemo odgovoriti na to. Ali to ne mora da bude tako. Moramo da odlučimo gde imamo zajedničke interese i gde je naša saradnja u interesu celog sveta", rekao je Bajden posle samita i dodao da se nada saradnji sa Putinom na svim područjima u kojima je saradnja u interesu i Amerike i Rusije.

Kako će izgledati sastanak?

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov objavio je danas da će samit predsednika Rusije i SAD Vladimira Putina i Džoa Bajdena, početi u 13 sati po srednjeevropskom vremenu u vili la Granž u Ženevi.

Putina će u vili La Granž dočekati predsednik Švajcarske, a zatim će doći Bajden, prenose RIA novosti. Sledi tradicionalno zajedničko fotografisanje i obraćanje predsednika Švajcarske, nakon čega će predsednici Rusije i SAD preći u biblioteku.

Ušakov je rekao da će se pregovori sastojati iz tri dela - prvo u uskom, a zatim u proširenom sastavu, nakon čega će uslediti odvojene pres konferencije dve strane. Tokom razgovora u užem sastavu Putina će pratiti ministar šef diplomatije Sergej Lavrov, a Bajdena američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ušakov je rekao da ne zna da li će dvojica predsednika želeti da se povuku u stranu i da razgovaraju oči u oči i dodao da to zavisi od njih dvojice. Osim Ušakova i Lavrovova, u ruskoj delegaciji će biti i portparol Kremlja Dmitrij Peskov, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, načelnik generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov i zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

Pozvani su i zamenik šefa administracije predsednika Dmitrij Kozak i specijalni predstavnik predsednika za Siriju Aleksandar Lavrentjev. Posle samita Putin će se sastati sa švajcarskim kolegom, nakon čega će se vratiti u Rusiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: