Amerikanci u hotelu preko puta, Iranci ne žele sastanak licem u lice

Pregovori o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma nastavljeni su u Beču s nadom da bi u novoj rundi razgovora mogao da bude postignut dogovor.

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.06.2021.

11:02

Amerikanci u hotelu preko puta, Iranci ne žele sastanak licem u lice
Ilustracija: Depositphotos/Fckncg

Prepreke i dalje velike, između ostalog i u vidu nepoverenja koje vlada između Vašingtona i Teherana, preneo je danas Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svetskih medija.

Šesta runda razgovora i indirektnih pregovora Teherana i Vašingtona počela je u Beču u subotu uobičajeno sastankom strana koje su ostale u sporazumu posle povlačenja SAD pod predsednikom Donaldom Trampom – Irana, Rusije, Kine, Francuske, Britanije, Nemačke i Evropske unije, ukazuje Rojters. Delegacija SAD u pregovorima nalazi se u hotelu preko puta jer Iran odbija sastanak s Amerikancima licem u lice.

Glavni koordinator razgovora, zvaničnik EU za spoljnu politiku Enrike Mora, koji vodi šatl diplomatiju između Irana i SAD, rekao je da očekuje dogovor u ovoj rundi pregovora, mada su drugi izaslanici oprezniji, navodeći da mnoga teška pitanja tek treba rešiti.

Iranski pregovarač Abas Arakči sugerisao je da je malo verovatno da će razgovori biti završeni pre iranskih predsedničkih izbora u petak 18. juna.

Iranski nuklearni sporazum doneo je Teheranu ublažavanje sankcija u zamenu za obavezu da omogući opsežno međunarodno nadgledanje dok je demontirao veći deo nuklearnog programa.

Tramp je povukao SAD iz dogovora 2018. tvrdeći da je Iran dobio previše ustupaka, a da nije obuzdao agresivno ponašanje u regionu, kao ni ambicije za proizvodnju nuklearnog oružja. SAD su vratile i pojačale sankcije, izazivaju tešku recesiju u Iranu.

Uoči nove runde nuklearnih pregovora administracija predsednika Džoa Bajdena ukinula je sankcije trojici bivših iranskih zvaničnika i nekolicini energetskih kompanija, signalizirajući spremnost Vašingtona da dodatno ublaži ekonomski pritisak na Iran ako zemlja promeni kurs, piše Vol strit žurnal.

Portparol Stejt departmenta rekao je novinarima prošle nedelje da to nema "apsolutno nikakve veze" s pregovorima o nuklearnom sporazumu i ukidanje sankcija je obrazloženo time što ti zvaničnici više nisu uključeni u entitete kojima su uvedene sankcije, ali, ističe list, zvaničnici upoznati s pregovorima u Beču kažu da je Bajdenova administracija razmatrala kako može da da podstrek pregovorima.

Bez ekonomskog i finansijskog olakšanja

Mere objavljene u četvrtak su tek delić širokog spektra sankcija Iranu i ne očekuje se da donesu značajno finansijsko ili ekonomsko olakšanje Teheranu, ukazuje Vol strit žurnal i dodaje da se, imajući u vidu značajne razlike između strana u pregovorima u Beču, ne očekuje da će ukidanje sankcija pomoći u ostvarivanju proboja u pregovorima.

Utoliko je to znak Iranu da Bajdenova administracije ne samo da je spremna da deluje, već da ima i administrativne i pravne kapacitete da to uradi, kažu analitičari.

Iran i SAD su, prema rečima američkog zvaničnika, ostvarili napredak u praktično svakom pitanju o kojem se raspravljalo na indirektnim sastancima u protekla dva meseca, ali s početkom šeste runde, Bajdenova administracija nije sigurna da li je konačni sporazum bliži sad nego na početku razgovora, piše Vašington post.

Jedan od zvaničnika administracije uključenih u pregovore rekao je da se preostala pitanja mogu rešiti "za nekoliko nedelja", ali je istakao da 70 ili 80 odsto razgovora "nije važno", sve dok se ne prevaziđe bazično nepoverenje između dve strane i dok se ne donesu političke odluke o prihvatanju rezultata pregovora.

Bajdenova administracija je naznačila da je spremna da ukine mnoge od američkih sankcija, dok Iran navodi da je spreman da poništi korake u kršenju sporazuma kao odgovora na Trampove sankcije, piše Vašington post, ukazujući na reči da evropskog zvaničnika, koji tražio da ne bude imenovan, da je sporazum izvodljiv, ali da je pitanje dogovora političko.

Na najvišim političkim nivoima, obe strane žele nešto što bi im znatno olakšalo da dogovor predstave kod kuće, ali što druga strana ne može da da, ističe američki list.

Iran traži garancije da se buduća administracija neće ponovo povući i uvesti sankcije, dok Bajdenova administracija želi da Iran izričito prihvati da sporazum vodi ka daljim pregovorima o dužim i jačim ograničenjima nuklearnog programa, kao i o programima balističkih projektila, ljudskim pravima i navodnoj podršci terorističkim grupama.

Dogovor o oživljavanju iranskog nuklearnog programa sada deluje moguće, piše Njujork tajms u uredničkom komentaru.

Čini se da su uslovi za oživljavanje dogovora sada povoljni, pošto iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei navodno želi obnavljanje sporazuma pre nego što novi predsednik u avgustu preuzme funkciju, ocenjuju urednici lista.

Očekuje se da će Hasana Rohanija na čelu Irana zameniti pripadnik tvrde struje Ebrahim Raisi – ako bude postignut dogovor, on će uživati koristi od njega bez odgovornosti u slučaju da opet propadne.

Ipak, neke od ključnih odredbi imaju rok trajanja, zbog čega bi kritični aspekt procesa trebalo da bude uvod za dalje sporazume koji bi mogli ublažiti zabrinutost zbog iranskih dugoročnih ambicija i ograničiti započetu trku u nuklearnom naoružanju u regionu, piše Njujork tajms u uredničkom komentaru uz ocenu da bi idealni rezultat bila zona bez nuklearnog oružja na Bliskom istoku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: