Posle dvanaest godina - kraj: Izabrana nova vlada

Izraelski parlament izabrao je večeras novu koalicionu vladu te zemlje, čime je okončana 12 godina duga vladavina dosadašnjeg premijera Benjamina Netanijahua.

Izvor: B92

Nedelja, 13.06.2021.

20:10

Posle dvanaest godina - kraj: Izabrana nova vlada
Tanjug/AP Photo/Ariel Sæalit

Bivši saveznik Netanijahua, desničar Naftali Benet izabran je za novog premijera, prenosi AP, dodajući da će on biti na čelu raznolike i krhke koalicije koja se sastoji od osam partija među kojima postoje duboke ideološke razlike.

Netanijahu ostaje na čelu partije Likud i biće lider opozicije.

Glasanje je bilo tesno, a takozvana nova "vlada promene" dobila je podršku 60 od 120 poslanika u Knesetu, dok je 59 bilo protiv, dodaje ''Tajms of Izrael''.

"Izrael neće dozvoliti Iranu da se naoružava nuklearnim oružjem. Izrael neće biti deo sporazuma i nastaviće da praktikuje punu slobodu akcije", rekao je Benet nakon polaganja zakletva.

Benet se zahvalio predsedniku SAD Džozefuu Bajdenu i Americi za decenije podrške Izraelu.

Benet je verski ultranacionalista koji podržava širenje jevrejskih naselja i protivi se stvaranju palestinske države, ali ne može sebi da dopusti gubljenje podrške umerenijih partnera, navodi AP.

To po svoj prilici znači da će biti nastavljen Natanijahuov pristup da upravlja decenijama dugim sukobom, ne pokušavajući da ga okonča, ocenjuje američka agencija.

"Suprotstavićemo se i novoj izraelskoj vladi"

Lideri palestinskog Hamasa poručili su da će se suprotstaviti novoj izraelskoj vladi kojoj će uskoro početi mandat.

Portparol Hamasa Favzi Barhum, rekao je da je bilo koja izraelska vlada je "okupator naselja, kojoj se mora odupreti svim oblicima otpora, a najviše oružanim otporom", preneo je AP.

Hamas i Izrael su prošlog meseca imali oružani sukob koji je trajao 11 dana, a suprotstavljene strane su do sada četiri puta ratovale otkako je radikalni Hamas preuzeo kontrolu u Gazi 2007. godine od rivalske Palestinske samouprave.

Uprkos animozitetu, Hamas i Izrael su održali indirektne pregovore namenjene prekidu vatre.

Barhum je ocenio da će "ponašanje nove vlade odrediti način na koji će se Hamas odgovoriti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: