Beriša: Dosta je bilo

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji, Demo Beriša kaže da je saopštenje Univerziteta u Prištini o "nelegalnosti crkve Svetog Spasa" politički motivisano.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

13:24

Beriša: Dosta je bilo
Foto: Printscreen/ TV B92

On ističe da kosovska vlada, suprotno preuzetim obavezama u kojima se obavezala na obnavljanje oskrnavljenih objektata SPC, pokušava da sruši već postojeće verske objekte i spreči izgradnju novih.

Beriša navodi da je izgradnja crkve Hrista Spasa počela još 1992. godine i da u ovom slučaju ne može da bude primenjena formulacija "nelegalne gradnje srpskih vlasti" jer smo do 1999. godine svi živeli u zajedničkoj državi.

"Crkva Hrista Spasa u Prištini nije sada nikla, nego je njena izgradnja počela pre 1998. godine uz sve potrebne građevinske dozvole. Odlukama prethodnih kosovskih vlada ova crkva je zatvorena, u cilju zaštite skrnavljenja ovog verskog objekta. Na celo Kosovo bismo mogli onda da primenimo tu formulaciju, da je sve izgrađeno uz dozvole nelegalne srpske vlasti. Možemo samo ispravno reći da je taj, i svi drugi objekti, izgrađen uz dozvolu tadašnje vlasti. Moramo se suočiti sa činjenicom da smo sve do 1999. godine svi živeli u zajedničkoj državi. Osuđujem i vandalski čin koji se pre nekoliko dana dogodio u Konjević polju, dosta je bilo patriotizma koji se podstiče kroz rušenje verskih objekata", kaže Beriša.

Po njegovim rečima, kosovska vlada se kroz međunarodne sporazume obavezala da će obnoviti verske objekte koji su porušeni i oskrnavljeni, a reakcije na održavanje liturgije u crkvi Hrista Spasa u Prištini su politički motivisane.

"Za mene je nerazumno sprečavanje vršenja verskih obreda, svaki verski objekat je vredan i treba ga sačuvati. I crkva Hrista Spasitelja u Prištini je bila pod zaštitom i zatvorena da ne bi služila kao javni toalet. Ne podržavam ideju sprečavanja održavanja verskih ceremonija, bilo koja da je vera ili verski objekat u pitanju. Reakcija Univerziteta u Prištini je politički motivisana, i sada određeni kosovski političari, poput navijačkih grupa, navode da bi trebalo sprečiti održavanje verskih obreda u već postojećoj crkvi a u suštini je pravi motiv ili rušenje voog objekta i sprečavanje nicanja još nekog verskog objekta. Danas je jako teško biti realan i pravo edukovan kada su u pitanju srpsko albanski odnosi, zbog toga i jesam lično izložen napadima. Istina je da ljudi koji podstiču vandalizam uopšte nisu prave patriote, i da svako ima pravo da izrazi svoj verska osećanja. Na Kosovu su zvonila zvona i pre 700 i pre 500 godina, i to nikom nije smetalo. Ovo pitanje bi trebalo da se reši i na međusobnim sastancima verskih starešina i u međuverskom dijalogu", kaže Beriša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: