"Samo SAD mogu da izvrše pritisak na Srbiju"

Dejvid Filips izjavio je da samo SAD imaju moć da izvrše pritisak na Srbiju radi postizanja sporazuma sa tzv. Kosovom u daljem procesu dijaloga.

Izvor: B92

Petak, 11.06.2021.

12:35

Ilustracija: Depositphotos/ believeinme

Filips je na okruglom stolu koji je organizovao Demokratski savez Kosova na temu "Jačanje suvereniteta i nezavisnosti Kosova" rekao da dogovori postignuti u Briselu nisu u potpunosti implementirani i postavio pitanje kredibiliteta EU u daljem vođenju dijaloga Beograda i Prištine.

"Bilo je mnogo rasprava u Briselu, postignuto je preko 30 sporazuma, a ti sporazumi nisu u potpunosti sprovedeni. Imam nekoliko pitanja o kredibilitetu Evropske unije. Ako EU namerava da pomogne Kosovu, šta se dogodilo sa liberalizacijom viza? Samo Sjedinjene Države imaju moć da se založe za sporazum i pošalju jasnu poruku Beogradu da je bilo dosta“, rekao je direktor Instituta za ljudska prava i mir Univerziteta Kolumbija Dejvid Filips.

Govoreći o mogućnosti uključivanja Rusije i Kine u proces dijaloga Beograda i Prištine, Filips kaže da za Rusiju nema mesta u dijalogu pošto ta država, kako navodi, ne poštuje mođunarodno pravo.

Filips isitiče i da u dijalogu treba otvoriti mnoga "emotivna pitanja“, pre svega ona koja se odnose na otkrivanje sudbine nestalih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: