FBI uhvatio kriminalce putem aplikacije za koju mislili da je napravio "kriminalac za kriminalca" VIDEO

Pod vođstvom FBI-ja, 16 zemalja učestvovalo je u operaciji "Trojanski štit".

Izvor: Prva

Četvrtak, 10.06.2021.

21:37

FBI uhvatio kriminalce putem aplikacije za koju mislili da je napravio
Printscreen: TV Prva

Trogodišnja globalna operacija infiltriranja u organizovani kriminal pomoću šifrovane aplikacije nazvana je "najsofisticiranijom" klopkom za kriminalce na svetu.

Dok su kriminalci širom sveta raspravljali o isporukama droge, ubistvima i drugim kriminalnim aktivnostima putem aplikacije ANOM, sve vreme posmatrao ih je - FBI, koji je taj softver i prodavao.

27 miliona razmenjenih poruka sa preko 12.000 uređaja na 45 jezika bile su na tacni istražnim organima.

Uglješa Grgur, detektiv i pravnik kaže kako je među kriminalcima je važilo pravilo da je tu aplikaciju izmislio "kriminalac za kriminalca".

"FBI je bio na sastanku sa Tužilaštvom za organizovani kriminal gde su radili na tom slučaju gde su otkrivene organizovane kriminalne grupe", kaže on.

Franc Ruf, generalni direktor za javnu bezebdnost je rekao da je, pored hapšenja Daria Đorđevića Dekstera, rešena i jedna otmica u Srbiji, podsećajući na slučaj državljanina Srbije koji je otet i zlostavljan u Beču zbog duga.

Akcija Trojanski štit je počela 2018. kada je FBI uhapsio Kanađanina koji je snabdevao kriminalce šifrovanim telefonima. Istražitelji su se tada odlučili za novu taktiku: stvaranje sopstvenog softvera i ANOM je 2019. godine počeo sa radom.

ANOM je pomogao da se otkrije 21 zavera za ubistvo, zapleni skoro 10 tona teških droga i zapleni gotovo 50 miliona dolara u kešu.

Razbijanjem aplikacije Skaj početkom godine i sada padom Anom-a, narko karteli i kriminalne grupe moraće da pronađu novi način komunikacije, koji neće uključivati i policiju.

Pogledajte opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: