Palmer o američkoj viziji za Zapadni Balkan

Izaslanik SAD za Balkan Metju Palmer rekao je danas da je dosledna američka vizija za Zapadni Balkan ona koja ovaj region vidi posvećen evrointegracijama.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

18:05

Palmer o američkoj viziji za Zapadni Balkan
Ilustracija: Depositphotos/ Olinchuk

Kao i u miru sa svim susedima.

"Nadam se da to nije samo vizija koju SAD i EU imaju za ovaj region već i da je to vizija koju Zapadni Balkan ima sam za sebe", rekao je Palmer na video-konferenciji "Balkan 2021: Podsticanje regionalne saradnje u postkovid eri" u Solunu.

On je dodao da SAD ostaju posvećene cilju a to je uvođenje Zapadnog Balkana u EU, kao i postizanju uzajamnog dubokog ekonomskog partnerstva među zemljama tog regiona.

Palmer je istakao da je zajedno sa Miroslavom Lajčakom tokom nedavne posete Beogradu i Prištini želeo da "pokaže posvećenost SAD da u bliskoj koordinaciji sa EU olakšamo dijalog dve strane".

On se osvrnuo i na konačnu presudu Ratku Mladiću za koju je rekao da joj je cilj da se spreči ponavljanje zločina.

Palmer je takođe ponovio da je američki predsednik Džozef Bajden potpisao sankcije u vezi s regionom Zapadnog Balkana čiji je cilj borba protiv korupcije i nastojanje da se ojača vladavina zakona.

Američki zvaničnik je u svom obraćanju na konferenciji podsetio i na reči šefa nemačke diplomatije Hajka Masa, koji je na Berlinskom procesu rekao da je potrebno postizanje zajedništva u ciljevima SAD i EU da se dođe do normalizacije odnosa u dijalogu Beograda i Prištine.

Izaslanik SAD za Balkan je pružio podršku ulozi Grčke u regionu Zapadnog Balkana, posebno zbog njenog odnosa sa Severnom Makedonijom, kao i zbog produbljivanja odnosa sa Kosovom.

"Grčka ima snažnu podršku SAD i mi želimo još jaču saradnju širom regiona", istakao je Palmer.

On je dodao da se u regionu stiče utisak da EU gubi interes za perspektivu članstva Zapadnog Balkana u Uniji i da je zato potrebno da se izgrade veze poverenja.

Potrebno je da EU hitno vrati svoj kredibilitet i da u narednom periodu pokaže svoju ozbiljnost u vezi Zapadnog Balkana, zaključio je Palmer.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: