"Pogrešno ste shvatili zakon"; Taksistkinja i vojnikinja - moranje ili izbor? VIDEO

Pomoćnica ministarke za rodnu ravnopravnost Nina Mitić je gostujući u emisiji "150 minuta" rekla da se Zakon o rodnoj ravnopravnosti pogrešno shvata.

Izvor: B92

Četvrtak, 10.06.2021.

14:34

Printskrin: TV Prva

Ona kaže da suština zakona nije da nekoga obaveže na bilo šta, već da pruži mogućnost izbora.

"Suština Zakona o ravnopravnosti je mogućnost izbora. Rasprava o tom zakonu je izvučena iz konteksta u medijima, ali to nije njegova suština. Stvar izbora je ono na čemu zakon insistira", rekla je pomoćnica ministarke.

Nina Mitić je dodala da je veoma bitno napomenuti da je u zakonu taksativno navedeno kako da se premosti jaz između muškaraca i žena, tj. kako da se stane na put svakom obliku diskiminacije.

"Lakše je razbiti atom nego predrasude. Građani nemaju razloga da se boje, imamo dovoljno vremena, tri godine od dana stupanja Zakona na snagu, da to sprovedemo u praksi. Mislim da ćemo dobiti jedan dobar paket i da ćemo naći dobro rešenje", rekla je ona.

Na pitanje kako gleda na kritike Zakona, ona je rekla da su one poželjne.

"Odlično je da imamo suprotne stavove i kritike. Mi želimo sve da čujemo i da zajedničkim snagama nađemo rešenje", kazala je Nina Mitić.

Anketa građana o korišćenju rodno senzitivnih termina pokazala je da su najneobičniji termini "pešakinja", "taksistkinja", "vojnikinja" i "stručnjakinja".

"Ne znam da li je to kao neka moda", rekla je jedna anketirana žena.

Kako je Nina Mitić zaključila, Srbija dobro stoji po pitanju rodne ravnopravnosti, ali svakako da ostaje prostora da se na tom polju još mnogo radi. Ona je napomenula da može da obeća građanima da zakoni neće biti mrtvo slovo na papiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: