U Mongoliji danas predsednički izbori u znaku epidemije koronavirusa

U Mongoliji se danas održavaju predsednički izbori usred mera protiv epidemije koronavirusa i ubrzane vakcinacije u toj zemlji sa oko tri miliona stanovnika.

Izvor: Beta-AFP

Sreda, 09.06.2021.

16:43

U Mongoliji danas predsednički izbori u znaku epidemije koronavirusa
Ilustracija: Depositphotos/ vladek

Favorit je bivši premijer Hurelsuh Ukna, lider vladajuće Mongolske narodne stranke, iako je u januaru podneo ostavku zbog lošeg stanja zdravstvenog sistema usred epidemije koronavirusa.

PPM je na parlamentarnim izborima u junu 2020. godine osvojila veliku većinu.

Glavni protivnik bivšem premijeru je ekološki kandidat Enhbat Dangasuren, preduzetnik koji je uspeo u digitalnoj ekonomiji.

Odlazeći predsednik Haltma Batulga, nekada šampion borilačke veštine, ne može ponovo da se kandiduje posle ustavnih amandmana usvojenih 2019. godine, prema kojem je dozvoljen samo jedan predsednički mandat od šest godina.

U Mongoliji koja ima 3,2 miliona stanovnika, tokom epidemije koronavirusa je umrlo oko 300 osoba. Vakcinacija je ubrzana tako da je 90 odsto stanovništva primilo prvu dozu vakcine, a 60 odsto obe doze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: