Šta je preduslov za pristupanje Srbije EU?

Sveobuhvatan i pravno obavezujući sporazum Beograda i Prištine jedan je od preduslova za pristupanje Srbije Evropskoj uniji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.06.2021.

21:54

Šta je preduslov za pristupanje Srbije EU?
Foto: Depositphotos/Fredex

To su danas poručili iz Kancelarije za informisanje nemačke vlade za prištinski Kljan Kosova.

Kako navode, nemačka savezna vlada snažno podržava pregovore Beograda i Prištine, posredstvom specijalnog izaslanika EU Mirosvala Lajčaka, koje nadgleda šef diplomatije EU Žozep Borelj.

"Cilj je sveobuhvatan, pravno obavezujući sporazum za potpunu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova. Kao što je postavljeno u pregovaračkom okviru EU, takav sporazum je i jedan od preduslova za pristupanje Srbije EU", tvrde iz kancelarije.

Iz kancelarije dodaju da je Nemačka stavila na dnevni red nadležnih tela EU viznu liberalizaciju za građane KiM, ali da dogovor o ukidanju viza za građane KiM nije postignut.

"Savezna Vlada nastavlja da podržava liberalizaciju viznog režima za Kosovo na osnovu ispunjavanja utvrđenih kriterijuma. Odluku o tome trebalo bi da donese Savet Evropske unije", navode iz kancelarije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: