Bajden "sa pozicije sile"; Rusi kažu: Teško

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan kaže da predsednik Džozef Bajden započinje svoju evropsku turneju "sa pozicije sile“.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 07.06.2021.

21:22

Bajden
Foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

On je takođe rekao i da Amerika na predstojeći susret lidera SAD i Rusije Džozefa Bajdena i Vladimira Putina ne gleda kao na ohrabrenje, već kao na deo odbrane američkih interesa i vrednosti koje su od „životne važnosti“.

Kako je naveo, Bajden se sastaje sa putinom „ne uprkos razlikama između Rusije i Amerike, već zahvaljujući njima“.

Takođe je kazao i da je pred Amerikom i Rusijom ogroman posao i mnoštvo pitanja koje je neophodno rešiti, a direktan razgovor najbolji način da se to i sprovede u delo.

"Za predsednika Bajdena je važno da se lično sastane sa Putinom kak obi shvatio gde se mi nalazimo, gde se on nalazi, kako bi pokušao da sredi sve nesuglasice i usaglasi oblasti u kojima je moguće sarađivati u interesima Amerike, kako bi se postigao bilo kakav progres“, rekao je Salivan.

Takođe je rekao i da se pojedini detalji predstojećeg samita i dalje usaglašavaju, a između ostalog, još nije utvrđeno da li će predsednici nakon susreta održati i konferenciju za medije.

Međutim, dodao je Salivan, Bela kuća očekuje da će nakon sastanka oba predsednika dati svoje naredbe po pitanju sfere strateške stabilnosti.

Rusija: Ta mogućnost je isključena

Teško da će Amerika moći sa Rusijom da razgovara „sa pozicije sile“, ta mogućnost je isključena, izjavio je član komiteta za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Sergej Cekov.

"Sa Rusijom razgovarati sa pozicije sile nije perspektivno, dijalog je moguće graditi isključico na jednakim osnovama, na principu obostranog poštovanja“, rekao je on.

Takođe je ocenio i da je malo verovatno da će Bajden želeti da vodi takav dijalog sa ruskim predsednikom, posebno ako se uzme u obzir da je Amerika u poslednjih 40 godina pokušavala takav rečnik da nametne širom sveta i nigde to nije donelo pozitivnih rezultata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: