Meteorolog otkrio kakvo će biti ovo leto; Ne obećava

Prva polovina leta biće topla, sa čestom pojavom nepogoda i padavina lokalno, rekao je danas meteorolog RHMZ Nedeljko Todorović.

Izvor: Kurir

Ponedeljak, 07.06.2021.

11:28

Meteorolog otkrio kakvo će biti ovo leto; Ne obećava
Printskrin: TV Prva

On dodaje da se u avgustu očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana nego u julu.

Govoreći za K1 TV, on je istakao da će dani tokom juna i jula biti topliji, ali sa čestom pojavom pljuskova i grmljavine lokalno, dok se za kraj jula i avgust - očekuje manje padavina i više sunčanih i toplih dana.

"Očekujemo da avgust bude topliji u odnosu na juli, i uopšte prvu polovinu leta, koje meteorološki počinje od juna", rekao je on.

Govoreći o grmljavinama, Todorović je rekao da je njihova sezona od kraja aprila do početka oktobra, kao i da je maksimalan broj grmljavinskih oblaka krajem juna i u prvoj polovini jula.

On je istakao da grmljavinski oblaci nastaju za 5-10 minuta na nekom mikromestu, po pravilu po podne.

"Prva stvar je preventiva. Ako se ide na bilo gde na otvoreno, da se gleda prognoza za grmljavinske oblake. Ako su već napolju, da se ode do prvog čvrstog objekta kada se čuje prva grmljavina. Po grmljavini nikako ne treba biti na poljani, ni u vodi, niti uz usamljeno drvo", rekao je on.

Kako se zaštititi od grmljavine i udara groma?

Dodao je da ko se zatekne na otvorenom u prirodi, da nađe šiblje ili šikaru gde može da legne ili čučne.

"Samo da čovek ne štrči iznad ravnine", rekao je on.

Profesor ETF-a u penziji Milan Savić rekao je da se po grmljavini treba sakriti u zatvoreni prostor, ili naći zaklon pored zgrada.

"Automobil je dobra zaštita, nikako otvoreni prostor. Treba izbeći prirodu ako se očekuje grmljavina", rekao je on.

Stanovi koji su zaštićeni gromobranskom instalacijom su bezbedni, istakao je Savić i dodao da može da postoji problem kod nelegalne gradnje. Istakao je i da kompjutere i televizore treba zaštititi uređajima za prenaponsku zaštitu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: