Vučić rekao Putinu: I "Torlak" je kao Kalašnjikov FOTO

Aleksandar Vučić, zajedno s predsednicima Rusije i Argentine Vladimirom Putinom i Albertom Fernandesom, označio je početak proizvodnje Sputnjika V u Srbiji.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

21:15

Vučić rekao Putinu: I
FOTO: Predsedništvo Srbije

Vučić se predsedniku Putinu obratio na ruskom jeziku.

Predsednik Vučić istakao je odlične odnose između Srbije i Rusije.

- Zahvaljujući naporu ruskih naučnika i uz veliku podršku Predsednika Putina, mi smo danas svedoci velikog iskoraka naše Srbije u borbi protiv virusa kovid 19.

Velikodušni transfer znanja i tehnologija, koje Srbija dobija prva van Rusije, od danas će imati svoj konkretni rezultat – proizvodnju vakcine ''Sputnjik Ve'' u Srbiji.

Humanost Predsednika Putina i celog ruskog naroda, pomoći će Srbiji da ''Institut Torlak'' postane međunarodni regionalni centar za proizvodnju vrhunskih vakcina.

Čovekoljublje koju Ruska Federacija danas iskazuje prema građanima Republike Srbije, predstavlja svedočanstvo o najkvalitetnijim političkim odnosima koje naše dve Države i naši bratski narodi danas baštine. U svim međunarodnim forumima naše dve zemlje pružaju jedna drugoj nesebičnu podršku.

Poštovani Vladimire Vladimiroviču, velika mi je čast i lična privilegija da danas uz Vas, uvaženu i veliku istorijsku ličnost, u ime Republike Srbije upravo ja pokrenem proizvodnju naše rusko-srpske vakcine.

Vi ste u jednoj prilici rekli da je vakcina ''Sputnjik Ve'' efikasna poput legendarne automatske puške ''Kalašnjikov''.

Uveravam Vas da je ''Institut Torlak'' takođe efikasan kao Kalašnjikov. Danas nam iz bratske Rusije stiže i municija za naše oružje protiv Kovid 19. Nakon tri validacione serije mi sada počinjemo organizovanu serijsku proizvodnju 4 miliona doza vakcine ''Sputnjik Ve''.

Želim da ovom prilikom čestitam Ruskom fondu direktnih investicija, ''Generijum'' i našem ''Torlaku'' na izuzetno brzoj i kvalitetnoj saradnji.

Dragi građani Srbije, imamo vakcinu!

Živelo srpsko-rusko prijateljstvo!

Živela Rusija!

Živela Srbija! - rekao je Vučić.

Putin: Otvoreni smo za saradnju sa svima

Ruski predsednik Vladimir Putin istakao je da je efikasna borba protiv virusa korona moguća samo udruženim naporima na globalnom nivou, a da je upravo vakcina potrebna za očuvanje zdravlja i života ljudi.

Kako je naveo, Rusija je otvorena za saradnju sa svim zemljama.

"To je naš principijelni stav. Otvoreni smo za saradnju sa svima u oblasti epidemiološke bezbednosti", kazao je Putin koji se, kao i predsednik Vučić obratio putem videobima.

Putin je ukazao i na to da je, kada je reč o borbi za zdravlje i živote ljudi, potrebno ostaviti po strani političke nesuglasice dok traje pandemija.

Takođe, ruski predsednik primetio je i da "čudno i kontraproduktivno izgledaju pokušaji nekih partnera da ograniče primenu ruske vakcine".

Prema njegovim rečima, Rusija je prešla veliki put do međunarodnog priznanja vakcine, prema kojoj su u početku bili skeptični.
Foto: Predsedništvo Srbije

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: