Agresija kod mladih - šta kada počne da boli? VIDEO

Došlo je vreme da se preispita stara izreka: "Ko se bije taj se voli".Nasilje među vršnjacima često je opravdano upravo tom izrekom, ali šta kad počne da boli?

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

19:36

Agresija kod mladih - šta kada počne da boli? VIDEO
Foto: Printskrin/Prva TV

Odakle potiče agresija među vršnjacima?

Vršnjačko nasilje je kontinuirano i odnos između počinioca i žrtve je uvek neravnopravan. Cilj počinicoa je da nanese štetu žrtvi - ali šta navede jedno dete na taj korak?

Deca koje trpe nasilje su najčešće deca koja su trpela nasilje.

To je najčešće nasilje u porodičnom okruženju, sad da li je to bilo partnersko nasilje, na relaciji njihovih roditelja ili su i sami roditelji primenjivali nasilne metode vaspitanja.

I najmanje promene u ponašanju deteta mogu da ukažu da trpi nasilje. Koji je pravi pristup roditelja tada?

Upornost roditelja da saznaju zašto je došlo do promene u ponašanju je neophodna.

Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji pokrenula je kampanju "Ko se bije taj se ne voli" sa idejom da se mladi upoznaju sa modelima ponašanja koja podstiču razvijanje rodnog nasilja.

"Maldi ne umeju da prepoznaju sve oblike nasilja, da osim fizičkog nasilja nama često psihološko seksualno, ekonomsko nasilje ostaje nekako neprimećeno. Smatramo da je normalno, da je to deo tradicije, ali nije", rekla je Milana Rikanovi, direktorka agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: