Sarajevo: Vučić nam održao lekciju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je da se svi građani BiH, bilo gde i bilo kad u Srbiji mogu besplatno vakcinisati i dobiti sertifikat o vakcinaciji.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

16:40

Sarajevo: Vučić nam održao lekciju
EPA-EFE/FEHIM DEMIR ↑ collapse

Ova odluka, koju svakako treba pozdraviti kao dobronameran i za građane BiH spasonosni čin srpskog predsednika, istovremeno je kulminacija moralnog i političkog bankrota vlasti BiH, piše Avaz.

Kada je u pitanju vakcinacija, BiH je na začelju Evrope i regiona, zajedno s Prištinom.

Prema podacima stranice "Our World in Data", zaključno s danom 2. junom, u BiH je vakcinisano 5,76 odsto građana.

Evropski prosek trenutno je 32 podsto vakcinisanih. Kada je reč o regionu, Srbija je uveliko prevazišla evropski prosek, pa sada ima oko 38 odsto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 32 odsto građana, u Crnoj Gori 21 odsto, u Albaniji oko 17 odsto, a u Severnoj Makedoniji 11 odsto.

Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošija je jedino Priština, jer ova stranica beleži da je tamo samo 4 odsto vakcinisanih.

Prema podacima Univerziteta "Džon Hopkins“, BiH ima oko 205.000 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom od početka pandemije, a umrlo je više od 9.200 ljudi, što je 4,52 posto od ukupnog broja obolelih. Viši postotak umrlih osoba nema nijedna zemlja u Evropi, pa čak ni Češka i Mađarska.

Scene masovnog odlaska građana u susednu državu kako bi spasli živote od zlokobnog virusa i priuštili minimum onoga što bi vlastita država trebalo da im osigura - i za šta plaćaju poreze i doprinose - nešto je što devalvira i političku i simboličku moć države Bosne i Hercegovine, upozorava Avaz.

U jeku najveće pandemije u modernoj istoriji bosanskohercegovačke vlasti pokazale su potpunu nesposobnost u zaštiti života i sigurnosti svojih građana, odnosno nisu mogle osigurati vakcine i adekvatnu zdravstvenu njegu, što je rezultiralo masovnim umiranjem pacijenata koji su mogli biti spaseni da su vakcine stigle na vreme.

Avaz piše da je vlast u Sarajevu svoj maksimum pokazala primanjem sadake - dobročinstva od drugih, kao i greškom u nabavci kineskih respiratora, zbog koje se vodi istraga. Ponuda iz Rusije

"Naravno, za ovaj pandemijski poraz države Bosne i Hercegovine najodgovorniji su državni i federalni premijeri, atrofirani i nezainteresirani Zoran Tegeltija, pogubljeni i neefikasni Fadil Novalić, usnula državna ministarka civilnih poslova Ankica Gudeljević, kao i ministarka spoljnih poslova Bisera Turković, koja je početkom godine bagatelisala vrlo povoljnu ponudu nabavke vakcina iz Rusije", piše Avaz.

Napominje da je to naročito težak poraz vladajuće Stranke demokratske akcije (SDA) i njenog lidera Bakira Izetbegovića.

Naime, za razliku od SNSD-a i HDZ-a, koji i ne kriju da im i nije preterano stalo do izgradnje bosanskohercegovačke države i njenih institucija, paradoksalno je da je SDA, koja je sav svoj simbolički kapital gradila na, s jedne strane, narativu o sebi kao jedinom adekvatnom zaštitniku države BiH i bošnjačkog naroda, a, s druge, da nas „čuvaju od Srba“, u konačnici svojom nesposobnošću dovela Bošnjake u poziciju da idu u Srbiju da prime vakcine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: