"Srpska reakcija na Kosovu bi bila izuzetno snažna" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti.

Izvor: B92

Petak, 04.06.2021.

12:29

Default images

Na konferenciji za novinare u predsedništvu Srbije, Vučić je rekao da je na jučerašnjem sastanku sa visokim zvaničnikom američkog Stejt departmenta Metjuom Palmerom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom više puta ponovio da se Srbija ne zalaže za zamrznuti konflikt i da želi da se "ne ostavi našoj deci".

"Rekao sam da mi želimo da rešavamo probleme iz prošlosti, ali smo tražili razumevanje za osnovne interese Srbije. Uvek ćemo biti spremni da razgovaramo o kompromisnim rešenjima, ali ne o poniženju Srbije", kazao je Vučić.

"Dijalog će biti nastavljen u veoma kratkom vremenskom periodu. Reč je o danima. Srbija će se odazvati pozivu i spremni da razgovaramo o kompromisnom rešenju, ali ne o poniženju", rekao je Vučić u obraćanju naciji.

Predsednik je, takođe, naveo spremnost da podnese izveštaj Skupštini Srbije o dijalogu sa Prištinom pre ili posle njegovog nastavka u Briselu. Dodao je da želi da odgovori i na javno i nejavno upućene pozive pojedinih vanparlamentarnih političkih stranaka koje su tražile da se govori o KiM i da napravi neke zajedničke principe za budućnost.

"Spreman sam i sve zavisi u kojoj formi će to biti, pošto morate neki akt da podnesete skupštini, ali uveren sam da možemo da pronađemo način na koji bih podneo izveštaj Skupštini o svemu onome što se zbiva u Briselu i da odluče da li to treba da bude pre ili posle nastavka dijaloga u Briselu. To je za nas od velikog značaja", naveo je Vučić.

Istakao je da je spreman da razgovara sa predstavnicima vanparlamentarnih političkih stranaka iz opozicije koje su izrazile interes da čuju stav rukovodstva Srbije i da iskažu i svoje stavove, a do sada nisu insistirale na stranom mešanju u naše unutrašnje stvari.

"Takođe, spreman sam da odgovorim i onim strankama koje su insistirale na stranom mešsanju ukoliko takvu zainteresovanost pokažu, ali je oni do sada nisu pokazali", dodao je Vučić.

Predsednik je istakao da se Srbija zalaže za rešavanje sudbine nestalih lica sa Kosova i Metohije, ali je objasnio da očekuje i od albanske strane da se angažuje po tom pitanju.

"Naša je ideja... Recite (Albanci) gde mislite da postoje grobnice, mi ćemo izvršiti iskopavanje tog mesta. To tražimo i za nas", dodao je Vučić.

Nekoliko dana posle toga, kaže Vučić, biće razgovori sa Albancima i da "uradimo velike i dobre stvari za našu zemlju".

Srbija i evropski put

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija na evropskom putu mnogo uradila u svim oblastima, a posebno u vladavini prava i izrazio očekivanje da će u narednom periodu, da li u junu ili septembru, taj ogroman napredak Srbije biti priznat od zemalja EU.

"Ne bih to nazvao nagradom, već poštovanjem za ono što je u prethodnom periodu učinjeno", rekao je Vučić u obraćanju građanima.

On je istakao da smo "mnogo uradili i za otvaranje naših klastera", od razdvajanja Srbijagasa, do akcizne politike, gde možemo odmah klastere da otvorimo, do velikih ustavnih promena i promena u oblasti vladavine prava, što je i Evropska komisija podržala.

Vučić je, komentarišući dijalog Beograda i Prištine, kazao je da je "potrebno je nešto da i jedna i druga stvara budu podjednako nezadovoljne".

Lajčak i Palmer su pokazali poštovanje srpskih svetinja, istakao je Vučić. Metju Palmer je bio snažan po tom pitanju, naročito Dečana.

"Moj stav mislim da je bio veoma jasan i nadam se da se neko neće igrati sa stabilnošću regiona. Srpska reakcija na Kosovu bi bila izuzetno snažna, a to nije nikom potrebno", objasnio je on.

"Znaju oni o čemu mogu da pričaju sa predstavnicima Srbije"

Na pitanje šta se nudi Srbiji posle sastanka sa američkim predstavnikom Metjuom Palmerom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, on je kazao:

"Znaju oni o čemu mogu da pričaju sa predstavnicima Srbije. A kakve su njihove želje, to je druga stvar. Palmer zastupa ideju o priznanju Kosova, nema šta da mu zamerim. Naše je tu da se borimo. Nije mi suviše teško ili da sam osećao prevelike pritiske. Ovo što će dešavati 8. juna ili u Briselu nije lako. Znate da velike sile neće promeniti svoju odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova".

Vučić je istakao spreman da podnese izveštaj o dijalogu Beograda i Prištine pre ili posle sastanka u Briselu.

"Spreman sam da razgovaram sa vanparlamentarim strankama, pre svega s onima koji nisu tražili strano mešanje. Ali spreman sam za svakoga ko o tome želi da razgovara", kazao je predsednik.

Razgovarali smo o Dečanima, jer su oni najugroženiji, kao i o elektroenergetskoj strukturi.

"Moj stav mislim da je bio veoma jasan i nadam se da se neko neće igrati sa stabilnošću regiona. Srpska reakcija na Kosovu bi bila izuzetno snažna, a to nije nikom potrebno", kazao je Vučić.

Pročitajte i:

"Niko nije zaštićen - članska karta ne može da spase"

Vučić: "8. jun. Kako je to podešeno. Zamislite"

Vučić o eksploziji u Čačku: Šteta oko dva miliona evra; helikopteri kreću u gašenje

Vučić i Putin prisustvuju proizvodnji vakcine

"Taj kraj može biti bogatiji od Beograda"

Vučić o Rio Tintu: Spremni smo za referendum

Ostavka Stefanovića

Na pitanje u vezi sa ostavkom Nebojše Stefanovića na sednici Glavnog odbora Srpske napredne stranke i želje nekih članova GO da bude smenjen sa mesta ministra i da ode iz stranke, Vučić je istakao da je diskusija bila oštra i da je predložio drugačiji stav i objasnio da će se u septembru videti šta dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: