Šta nije u redu sa prolećem? Meteorolog: Nezahvalno

Zahlađenje krajem proleća nije novost, a karakteristike aprila i maja ove godine su niže temperature i česte oscilacije, kaže za B92.net meteorolog Đorđe Đurić.

Izvor: B92

Četvrtak, 27.05.2021.

13:45

Šta nije u redu sa prolećem? Meteorolog: Nezahvalno
Shutterstock/Alex Linch

Poslednjih nekoliko godina primetan je trend pojave ekstremnih zahlađenja na prelazu iz proleća u leto, što i jeste utisak većine građana kada je ovo proleće u pitanju.

Čini se da polako postaje pravilo da prolećni meseci budu i te kako hladni, sa nižim temperaturama od onih prosečnih, uz veliku količinu naglih i intenzivnih padavina.

Meteorolozi, ipak, tvrde da takve vremenske prilike na izdisaju mnogima omiljenog godišnjeg doba, nisu novost.

"Nakon ne tako hladne zime koja se odužila, može se reći da smo imali i hladniji završetak proleća. To je možda primećeno kao neobična pojava, ali to nije neuobičajeno i može se reći da se često dešava na našem podneblju", kazao je za B92.net meteorolog Đorđe Đurić.

Đurić je objasnio da su prolećni meseci gotovo uvek nestabilni i nepredvidivi.

"Ne treba zaboraviti da smo u februaru imali prolećne dane, pa se onda u aprilu i maju beležilo zahlađenje, a ono što je bio veliki problem jesu i noćni mrazevi. Osim toga, setimo se da smo 7. aprila imali sneg, što takođe nije neuobičajeno, ali kada govorimo o višim delovima zemlje. Međutim, ono po čemu je ova godina karakteristična jeste sneg u Beogradu u aprilu mesecu. Tako nešto je poslednji put zabeležno 1996. i 1997. godine", objasnio je Đurić.

On je podsetio da je u aprilu u Beogradu bio formiran i snežni pokrivač od 8 cm u gradu i čak 15 cm na obodima grada. Nagli padovi temperature i pojava jutarnjih mrazeva nakon perioda sa visokim temperaturama naročito su naškodile poljoprivrednicima što će se odraziti na prinose.
Dusan Milenkovic/ Shutterstock/ Ilustracija
Meteorolog napominje da su ovo proleće obeležile oscilacije temperatura i da je to još jedna karakteristika prolećnih meseci 2021. godine.

"Imali smo oscilacije temperatura koje su bile ekstremne. Bilo je perioda sa 25 do 26 stepeni Celzijusovih, pa zatim sneg. Takvi nagli skokovi i padovi temperatura za samo 24 sata bili su šok za, pre svega, hronične bolesnike, ali i ostale građane", rekao je Đurić.

Količina padavina u prethodnom periodu nije bila iznad proseka, ali kiše jesu bile neravnomerno raspoređene, zbog čega se i stekao utisak da je padavina bilo više nego inače.

"U martu i aprilu je količina padavina bila u granicama višegodišnjeg proseka, dok su u maju zabeležene jače oluje i to naročito u prestonici. U prvoj polovini maja ove godine pala je količina kiše koja inače padne tokom celog meseca", rekao je Đurić. Do kraja meseca nestabilno

Do kraja meseca, tvrdi meteorlog, vremenske prilike će oscilirati baš kao i u periodu iza nas. To znači da nas očekuje promenljivo vreme uz mogućnost pojave pljuskova sa grmljavinom.

Vreme u junu

Početkom juna meseca očekuje se promenljivo vreme, ali to neće potrajati.

"Biće nestabilno početkom juna, ali već 5-6. juna možemo da očekujemo stabilizaciju vremena i stabilizaciju temperature koja će se kretati oko 25 stepeni. Međutim, treba napomenuti da će i dalje biti uslova za pljuskove, ali lokalno", objašnjava meteorolog.

Prognoze za leto pred nama su, tvrdi Đurić, nezahvalne i veoma je teško davati dugoročne prognoze u ovom periodu godine. Dodaje da se može očekivati stabilizacija vremena u letnjim mesecima, ali da će biti uslova za pojavu pljuskova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: