Poštovani građani, menja se zakon o ličnim kartama; Stiglo objašnjenje

Izmene Zakona o ličnoj karti biće najverovatnije usvojene u četvrtak uveče.

Izvor: B92

Utorak, 25.05.2021.

07:19

Poštovani građani, menja se zakon o ličnim kartama; Stiglo objašnjenje
Screenshot/TV Prva

Ove izmene znatno pojednostavljuju proceduru u slučaju da izgubimo ličnu kartu.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je predstavljajući izmene Zakona o ličnoj karti u Skupštini Srbije da je predviđeno da "građani u slučaju nestanka tog dokumenta neće morati da oglašavaju u Službenom glasniku, već će to činiti MUP na zvaničnoj veb stranici".

"MUP će u tom slučaju, nakon donošenja rešenja o proglašenju lične karte nevažećom, istu oglasiti nevažećom na svojoj zvaničnoj web prezentaciji. Na taj način se, pored pojednostavljenja procedure, smanjuju troškovi koji građani sada imaju", rekao je Mali.

Dodao je i da se druga novina odnosi na upisivanje u čip lične karte sertfikata za elektronsku identifikaciju, na osnovu čega lična karta predstavlja sredstvo za identifikaciju na daljinu.

"Osim toga, dopunom se predviđa i upisivanje kvalifikovanog sertfikata za elektronski potpis, čime lična karta de fakto postaje i sredstvo za kreiranje elektronskog potpisa visokog nivoa pozudanosti", naglasio je ministar.

Kako je objasnio, izmene dokumenta doprinose boljoj pravnoj sigurnosti, većoj bezbednosti, a građani će brže moći da ostvare prava.

Poslanici su najavili da će podržati izmene zakona kako bi građani od kuće, bez odlaska na šalter i čekanja u redovima, ostvarili svoja prava, prenose "Novosti".

Podsetimo, Skupština Srbije počinje poslednju sednicu redovnog prolećnog zasedanja. Razmatraju se Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o ličnoj karti i dr. propisi.

Promene su predložene zbog nedostataka u važećem zakonu i zbog obaveze koja proizlazi iz projekta Vlade "Stop birokratiji".

Predlog je da se u lične karte doda podatak o adresi prijavljenog prebivališta, da se odredbe Zakona o ličnoj karti usklade s propisima o elektronskom dokumentu, a novina bi bilo i da za lica starija od 16 godina lična karta može da se izda uz saglasnost samo jednog roditelja.

Na dnevnom redu biće i Predlog zakona o zaštiti poslovne tajne, kojim se ta oblast usklađuje s propisima Evropske unije.

"Predlogom zakona daje se definicija poslovne tajne, odnosno precizira se koje informacije i pod kojim uslovima uživaju zaštitu kao poslovna tajna. Takođe, uređuje se pod kojim uslovima se pribavljanje, korišćenje i otkrivanje informacije koja predstavlja poslovnu tajnu, smatra zakonitim, a pod kojim uslovima se smatra nezakonitim", naveo je predlagač u obrazloženju.

Ranije je najavljeno da će se na sednici, ukoliko poslanici prihvate, po hitnom postupku verovatno biti izmene Zakona o akcizama kojima će se politika akciza na alkoholna pića harmonizovati sa standardima Evropske unije.

Redovno prolećno zasedanje završava se u četvrtak posebnom sednicom na kojoj će poslanici postavljati pitanja članovima Vlade Srbije. U narednim mesecima mogu se očekivati vanredna zasedanja, sve do 1. oktobra, kada bi trebalo da počne redovno jesenje zasedanje. Ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Aleksandar Vulin obraćajući se poslanicima Narodne skuštine, istakao je da predlog izmena Zakona o ličnoj karti pomaže građanima i da će buduća izmena doprineti i tome da se lična dokumenta dobijaju brže uz pojednostavljenu proceduru.

"Zadovoljstvo mi je da branim zakon koji je Vlada iznela pred vas, iznela pred građane Srbije, ali isto tako da čujem argumente zašto ovi zakoni treba da budu bolji, šta treba da promenimo. Ja verujem da ovi zakonski tekstovi menjaju ljudima život na bolje, da ih oslobađaju od nepotrebne birokratije, da prilagođavaju pravo životu, a ne život pravu i to mora biti vrlina svakog zakonodavnog rada",poručio je ministar Vulin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: