Šta se dešavalo? Očevidac: Mogao je stvari dati putnicima

U Minsku su zadržani i uhapšeni opozicioni novinar Roman Protaševič i njegova devojka Sofija Sapegi, nakon što je Rajanerov let preusmeren iz Atine u Vilinus.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.05.2021.

14:24

Šta se dešavalo? Očevidac: Mogao je stvari dati putnicima
Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Beloruski univerzitet u Viljnusu je saopštio da je njihova studentkinja Sofija Sapegi (23) pritvorena i zatražio njeno puštanje na slobodu. Pritvor je potvrdila i njena porodica, rekao je za Rojters portparol Evropskog humanističkog univerziteta i dodao da su Sapega i Protaševič bili zajedno na odmoru u Grčkoj.

Jedan od očevidaca, koji se agenciji Rojters predstavio kao Mantas, ispričao je da Rajanerov let već počeo spuštanje u glavni grad Litvanije kada je pilot, bez objašnjenja, najavio da će avion iznenada preusmeriti za Minsk, glavni grad susedne Belorusije.

Kako kaže, u tom trenutku je beluruski novinar disident Roman Protaševič (26) odmah je reagovao - ustao je sa sedišta, i iz prtljažnika iznad glave uzeo torbu i iz nje izvadio laptop. Zajedno sa mobilnim telefonom dao da je devojci koja je sedela pored njega.

"Kada je objavljeno da ćemo sleteti u Minsk, Roman je ustao, otvorio prtljažnik, uzeo prtljag i pokušao da podeli stvari", rekao je litvanski putnik.

"Mislim da je pogrešio. Bilo je dosta ljudi. Mogao je stvari dati meni ili drugim putnicima, a ne devojci, koja je mislim, takođe uhapšena". Izvan aviona, iako Mantas to nije video, nalazio se borbeni avion MiG-29 iz sovjetske ere, koji je po naređenju beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka naterao avion da leti za Minsk. Protaševič je odmah odvojen po dolasku u Minsk, kaže očevidac.

"Videli smo da je Roman zaustavljen zbog nekih stvari u prtljagu", rekao je Mantas, dodajući da je proveren prtljag i ostalim putnicima koje su autobusima odvezli do terminala. Tamo su proveli nekoliko sati čekajući da se ponovo ukrcaju u avion.

"Videli smo kroz prozora da Roman stoji sam, i jedan policajac sa psom je pokušavao da nađe nešto (u njegovom prtljagu)", prenosi agenciaj Rojters.

Beloruska vlast, na čelu s Lukašenkom, započela je oštar obračun sa neistomišljenicima kada su posle predsedničkih izbora 9. avgusta 2020. širom zemlje izbili masovni antivladini protesti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: