Vučić: Nisam hteo da postupim tako, to bi bilo gaženje Srbije VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Brisela, gde boravi u radnoj poseti, i istakao da su mir i sigurnost za našu zemlju od najvećeg značaja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

19:00

Vučić: Nisam hteo da postupim tako, to bi bilo gaženje Srbije VIDEO
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

"Veoma sam srećan što je Stoltenberg danas rekao da će ostati u fokusu na istom mandatu Kfora i na tome da se čuva bezbednost i stabilnost u regionu. To je od presudnog značaja, jer bez toga ne možemo da idemo napred", istakao je predsednik.

Naglasio je i da je očigledno da su razgovarali o granicama. "Ja sam govorio o licemerju onih koji su menjali granice", rekao je Vučić, i dodao da je neophodno očuvanje mira.

Vučić je rekao da je današnji sastanak prošao "u otvorenom tonu, gde je rečeno sve".

"Mnogi od prisutnih zemalja članica su mislile da su mnogo važnije od UN. Sadržinom papira sam zadovoljan, to je jedna proklamacija našeg zajedničkog puta, podrške na evropskom putu. Sve u svemu dobar sastanak, u otvorenom tonu, i to je doprinos razvoju demokratije u regionu", rekao je predsednik.

Naglasio je i da je želeo da se unese tačka gde će morati da se poštuje ono što su usvojile UN, a govorio je i o zahtevima Prištine.

Govorili su, prema njegovim rečima, i o viznoj liberalizaciji u Prištini, ali da ne može da piše "Kosovo" jer "mi ne priznajemo Kosovo".

Srbija je spremna da učestvuje u dijalogu, ali u agendi Prištine koja je danas izneta "nema ničega racionalnog".

"Oni su insistirali na nečemu što nije pisalo u dokumentu, da se ubaci u dokument, što je podrazumevalo upisivanje granica koje ne postoje. Ja sam se prvo trudio da nešto objasnim argumentima, potom sam shvatio da je uzaludno traćiti vreme. Nisam hteo da postupim tako da gazim po našim interesima, to bi bilo gaženje Srbije", objasnio je Vučić i dodao da su neki predstavnici zemalja koje nisu priznale tzv. Kosovo pokazali nerazumevanje.

"Ja smem da kažem našem narodu koliko je naša pozicija teška, a ne želim da ulazim u to kako su neki drugi to predstavili. Već sam rekao da ću po svaku cenu čuvati mir i ne želim bilo kojoj majci da donesem sina u kovčegu."

Kako kaže, nije optimista, zato što je danas video nešto iracionalno.

"Ja suštinski nisam video raspoloženje za ozbiljan razgovor i dijalog. Ti ljudi žive u 1999. godini. Sredina 1999. i 2009. Morate da razgovarate, ponudite nešto, ali ja to nisam video kod njih", jasan je bio predsednik i dodao da, "nije insistirao da nešto mora da uđe u dokument, nego da ako se ne slažemo ni mi ni oni, da se to odbaci, ali oni su želeli da ubace nešto što ne postoji".

"Nisu se svi saglasili. Ima jedna rečenica na kojoj je insistirao Đukanović. Da se ide po principu regate, što znači da Srbija i Crna Gora idu prvi, a nama je bitnije da vidimo šta možemo da uradimo u našem regionu", zaključio je Vučić.

Predsednik Vučić večeras putuje za Prag, gde će takođe imati određene aktivnosti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: