"Skandiranje ispred crkve i vređanje Amfilohija je sramota"

Crkvena opština Bar se oglasila saopštenjem nakon sinoćnih ružnih dešavanja ispred hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.05.2021.

13:14

Ilustracija: Depositphotos/ Artzzz

Kako navode u saopštenju, zbog uznemirenja većeg broja vernika i građana Bara, osuđuju ponašanje jedne grupe građana koji se predstavljaju kao crnogorske patriote.

"Grupa građana, koji se predstavljaju kao crnogorske patriote, koja protestuje poslednjih nedelja, sinoć je na izuzetno nepristojan način, koji ne priliči nikome, a osobito ne Crnogorcima, skandirala prolazeći pored ovog hrama, vređajući blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a uzvikujući i druge neprimerene uvrede.Čini nam se prosto neverovatnim da neko ima potrebu da se tako ponaša pred bogomoljom, bez obzira koje je vere i nacije", navode u saopštenju.

Kako kažu iz crkvene opštine Bar, još je neverovatnije da neko dođe iz drugog grada u Bar i psuje pred svetinjom koju poštuje i posećuje ogromna većina pravoslavnih vernika grada Bara, ali i Barani drugih veroispovijesti.

"Kratak izveštaj koji je objavljen na sajtu lokalnog javnog emitera Barinfo netačno izveštava javnost, pozivajući se na izvor iz Centra bezbednosti Bar, da je jučerašnji skup protekao bez incidenata i pored video snimaka koje je videla cijela Crna Gora. Držimo da je potpuno neprihvatljivo i neprofesionalno zatvaranje očiju pred ovim događajima, koji su očigledno pokušaj provokacije i izazivanja ozbiljnijeg incidenta. Ne sporeći pravo nijednom građaninu da slobodno izražava svoja opredeljenja, ne mislimo da je dobar put za očuvanje građanskog jedinstva i napretka naše zemlje, da iko ikoga grubo vređa nesumnjivo šireći time versku i nacionalnu netrpeljivost.

Crkvena opština Bar poziva sve relevantne društvene činioce, od lokalne samouprave, preko policije do političkih partija da preduzmu aktivnosti i radnje iz svoje nadležnosti da se ovakve stvari ne bi ponavljale, s obzirom da izazivaju ozbiljno uznemirenje i provociraju moguće neželjene reakcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: