Preliminarni rezultati: Tomašević vodi u Zagrebu, Penava u Vukovaru

Državna izborna komisija objavila je preliminarne rezultate lokalnih izbora u Hrvatskoj.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.05.2021.

23:30

Preliminarni rezultati: Tomašević vodi u Zagrebu, Penava u Vukovaru
Shutterstock/Tashatuvanago

Tomislav Tomašević iz platforme leve orijentacije "Možemo" ubedljivo vodi u trci za gradonačelnika Zagreba, dok u Vukovaru najviše glasova ima dosadašnji gradonačelnik Ivan Penava.

Prema rezultatima izbora, na osnovu 59,41 odsto obrađenih biračkih mesta, Tomašević je osvojio 44,01 odsto glasova za gradonačelnika Zagreba.

Trka za drugo mesto biće tesna pošto je lider Domovinskog pokreta prestigao kandidatkinju Stranke rada i solidarnosti Jelenu Pavičević Vukičević, koja je dugo bila na drugom mestu, i osvojio 12,23 odsto glasova.

Pavičević Vukičević, koja je nakon smrti Milana Bandića vršila dužnost gradonačelnika Zagreba, dobila je 12,09 odsto glasova, pokazuju najnoviji rezultati.

U Vukovaru bivši HDZ-ov kandidat Ivan Penava, koji se kandidovao ispred liste IP-NL, HKS, ima veliku prednost nad sadašnjim HDZ-ovim kandidatom Nikolom Mažarom.

Penavi je pripalo 43,66 odsto glasova, a Mažaru 24,94 odsto, pokazuju dosadašnji rezultati.

U Splitu u drugi krug verovatno idu Ivica Puljak, kandidat Centra za gradonačelnika, sa osvojenih 27,3 odsto glasova, i Vice Mihanović iz HDZ-a s 22,33 odsto glasova.

Aktualni zamenik gradonačelnika Marko Filipović (SDP, HSU, IDS, HŠ) vodi u Rijeci sa osvojenih 30,16 odsto glasova, a iza njega je kandidat grupe birača Davor Štimac s osvojenih 16,03 odsto.

U Osijeku je HDZ-ov Ivan Radić osvojio 38,68 odsto glasova, a sledi nezavisni Berislav Mlinarević, uz podršku desničarskih Domovinskog pokreta i Mosta s 19,62 odsto.

U Hrvatskoj su večeras u 19 časova zatvorena biračka mešta na lokalnim izborima, na kojima je učestvovalo više od 38.000 kandidata za funkcije u predstavničkim telima i izvršnoj vlasti u 555 gradova i opština.

Građani Hrvatske birali su opštinska veća i načelnike u 428 opština, gradska veća i gradonačelnike u 127 gradova i glavnom gradu Zagrebu koji ima status županije, i župane i županijske skupštine u 20 županija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: