Kad se krvavi sukob iz Gaze preseli u BiH - to je "rat" FOTO

Sukob između Izraela i Hamasa odrazio se i u BiH tako što je polovina zemlje izrazila podršku Palestincima, dok je druga stala na stranu jevrejske države.

Izvor: index.hr

Petak, 14.05.2021.

13:04

Kad se krvavi sukob iz Gaze preseli u BiH - to je
AP Photo/Adel Hana

Svojevrsni „rat“ simbolima započeo je 10. maja, kada je fasada čuvene sarajevske Većnice bila osvetljena bojama palestinske zastave.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić pisala je na Tviteru je da je to učinila gradska uprava, izražavajući solidarnost sa nevinim žrtvama i njihovim porodicama.

Nakon toga nepoznate osobe okačile su zastavu Palestine na Starom mostu u Mostaru, pošto je gradonačelnik Mario Kordić navodno odbio zahtev za osvetljavanje mosta bojama palestinske zastave, po uzoru na gest iz Sarajeva. Nije poznato ko je tražio da se osvetli Stari most niti ko je postavio palestinsku zastavu, ali još jedna objava na Tviteru dolila je ulje na vatru video-snimkom osobe koja se predstavlja kao "hercegovački Klo", koja je, uz službeni pano vlade Zapadnohercegovačke županije postavila zastave Izraela i Herceg-Bosne uz poruku kako se moli za mir u Jerusalimu.

Izraelski ambasador u Hrvatskoj Ilan Mor zahvalio je na podršci. "Hvala vam na neprestanim molitvama i podršci", napisao je Mor.

I vlasti u Republici Srpskoj dale su svoj doprinos ovom ratu simbolima, pa je zgrada u Banjaluci, u kojoj je sedište entitetskog predsednika, osvetljena bojama izraelske zastave, a odlučili su to da učine i u Trebinju, osvetljavajući zidine starog grada.

"Naše misli i podrška su uz jevrejski narod, a sve naše želje posvećene su izgradnji mira", objavila je na Tviteru Vlada RS, i to na profilu vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na čijem je čelu Milorad Dodik. Mediji u BiH izveštavaju o sukobu između Izraela i Hamasa kao da zastupaju stavove zaraćenih strana. Oni u Federaciji izveštavaju o patnjama Palestinaca, a u Republici Srpskoj o žrtvama u Izraelu.

BiH je među zemljama u kojima Izrael nema svoju ambasadu, ali zato tamo deluje palestinska ambasada. Palestinski ambasador Rezek Namora bio je gost medija u Federaciji i tamo je govorio o nedavnim sukobima.

Rekao je da su ih izazvale "imigrantske bande", a vladu u Izraelu nazvao je rasističkom.

"Proterivanja, uništavanje domova, hapšenja i ubijanja nastavljaju se svakodnevno kao deo organizovane politike definisane rasističkom diskriminacijom i pokušajima gnusnog etničkog čišćenja", citirao je sarajevski portal Faktor palestinskog ambasadora. Neki vide konkurenciju u isticanju jevrejskih i palestinskih simbola kao čistu politiku inata, vrlo tipičnu za BiH, politiku u kojoj argumenti i činjenice zapravo nisu valjani.

Takvog je mišljenja i analitičarka Ivana Marić.

"Izraelska zastava u palati RS u Banjaluci u znak podrške Izraelu zapravo je provokacija zbog palestinske zastave u sarajevskoj većnici. Da li znaju da je Izrael priznao Kosovo pre nekoliko meseci? Znaju li da Rusija podržava Palestinu, a Amerika Izrael - takođe su neka od pitanja koja je Ivana Marić postavila vladajućoj strukturi u Republici Srpskoj na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: