Pod izgovorom dijaloga žele da obezbede priznanja od preostalih 5 članica EU?

Vlada tzv. Kosova namerava da koristi proces dijaloga sa Srbijom kao sredstvo da obezbedi priznanje od pet država članica Evropske unije.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

16:28

Pod izgovorom dijaloga žele da obezbede priznanja od preostalih 5 članica EU?

Španija, Grčka, Slovačka, Rumunija i Kipar još uvek ne priznaju Kosovo kao nezavisnu državu, prenosi portal "Reporteri".

Neki od njih izrazili su rezerve u pogledu priznanja, bez postizanja konačnog sporazuma u ​​procesu dijaloga između Prištine i Beograda.

"Vlada tzv. Kosova će učestvovati u dijalogu sa Srbijom sa jasnim principima i sa ciljem da konačni sporazum, pored međudržavnih pitanja, uključuje međusobno priznavanje između država, priznavanje od preostalih pet zemalja EU i članstvo u UN", navodi se u Programu Vlade tzv. Kosova, 2021–2025. godine

Deo upravljačkog programa posvećen spoljnoj politici uglavnom se fokusira na povećanje međunarodnog subjektiviteta na Kosovu, kroz nova priznanja i članstvo u međunarodnim organizacijama.

U poslednje tri godine tzv. Kosovo su priznale samo dve države - Barbados u februaru 2018. i Izrael, uz posredovanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Tokom ovih godina tzv. Kosovo se suočilo sa žestokom kampanjom srpske diplomatije, koja je neprestano lobirala za povlačenje priznanja države Kosovo.

Kampanja Srbije i vest da su neke zemlje povukle priznanja stvorile su dileme za tačan broj država koje su priznale Kosovo.

Radio slobodna Evropa pitao je Ministarstvo spoljnih poslova i dijasporu o novoj strategiji za obezbeđivanje novih priznanja, a zatražio je odgovor koje će zemlje i regioni biti prioritet za kosovsku diplomatiju.

Međutim, ova institucija nije odgovorila.

Strateško preispitivanje diplomatije

Prema bivšoj kosovskoj ambasadorki u Italiji Almi Ljami, sva diplomatska energija trenutno bi trebalo da se usredsredi na obezbeđivanje priznavanja od pet država Evropske unije koje nisu priznale Kosovo.

"Priznanje pet zemalja EU trebalo bi da bude uslov u dijalogu, jer ovaj dijalog vodi Evropska unija za normalizaciju odnosa sa Srbijom i treba da bude završen konačnim sporazumom, koji treba da sadrži garancije za priznavanje od pet zemalja u pitanju. U suprotnom bi bilo besmisleno", kaže bivša ambasadorka Kosova u Italiji Alma Ljama.

Ljama vidi kao pozitivnu činjenicu to što spoljnu politiku EU vodi španski političar Žozep Borelj, koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo, a da u procesu dijaloga između Kosova i Srbije posreduje Miroslav Lajčak iz Slovačke, koja takođe ne želi da prizna državu Kosovo.

"Priznanje Izraela naljutilo je druge zemlje na Bliskom istoku"

Osim pet najvažnijih zemalja EU, tzv. Kosovo nije uspelo da obezbedi veliko priznanje ni od arapskih ni od latinoameričkih zemalja.

Bivši kosovski ambasador u SAD i Turskoj Avni Spahiju, koji je sada u penziji, kaže da su odnosi Kosova sa arapskim zemljama pogoršani nakon uspostavljanja kosovsko-izraelskih diplomatskih odnosa.

U septembru 2020. dve visoke državne delegacije sa tzv. Kosova i iz Srbije, u prisustvu bivšeg predsednika Donalda Trampa i zvaničnika američke administracije, dogovorile su se o sporazumu usmerenom na ekonomsku normalizaciju. Ali dokumenti koje su potpisali tadašnji kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao je više politički karakter.

Jedna od tačaka sa velikim političkim uticajem bio je zahtev da tzv. Kosovo godinu dana ne traži članstvo u međunarodnim organizacijama.

Srbija je bila dužna da zaustavi svoju diplomatsku kampanju lobiranja u raznim zemljama sveta, da povuče odluke o priznanju nezavisnosti tzv. Kosova.

Ovaj sporazum, u vreme kada je postignut, kritikovao je aktuelni kosovski premijer Aljbin Kurti.

"Priznanje" Jamajke

Srbija je od 2017. godine pokrenula kampanju koju je vodio bivši ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kako bi nagovorila države da povuku odluke o priznavanju države Kosovo.

Dačić je izjavio da je odluke o povlačenju priznanja donelo 18 država. Među njima: Sao Tome i Principe, Surinam, Gvineja Bisao, Burundi, Liberija, Papua Nova Gvineja, Lesoto, Komonvelt Dominika, Grenada, Unija Komora, Salomonova ostrva, Madagaskar, Palau, Togo, Centralnoafrička Republika Gana, Sijera Leone i Nauru.

Neizvesnost oko broja priznanja u prošlosti su stvarale i same kosovske institucije.

Priznanje Jamajke se dogodilo u februaru 2020. godine, kada je tadašnji predsednik Kosova Hašim Tači objavio da je država Jamajka priznala državu Kosovo.

Ali ubrzo nakon što je on objavio to na Tviteru, jamajkanska ministarka spoljnih poslova Kamina Džonson Smit demantovala je tu vest.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: