"Žrtvama obezbediti advokate koji znaju srpski"

Poslanik Socijalističke partije Srbije Toma Fila pitao je Vladu Srbije da li misli da uradi nešto povodom zastupnika dve grupe žrtava srpske nacionalnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2021.

13:55

Screenshot/TV Prva

Njegovo pitanje se odnosilo na slučajeve koji se vode protiv Hašima Tačija i Mustafe Seljimija, jer im, kako kaže, sada nisu obezbeđeni takvi s kojima mogu da razgovaraju na srpskom jeziku.

Fila je kazao da su 7. maja Specijalna veća za Kosovo u Hagu odredilla dva zastupnika za dve grupe žrtava, jednog u predmetu protiv Hašima Tačija, gde je pored brojnih zločina obuhvaćeno i kidnapovanje ljudi, od kojih su mnogi završili kao žrtve trgovine organima, i drugog u predmetu protiv Mustafe Seljimija.

“Uz dužno poštovanje izabranih zastupnika mislim da bi Srbija trebalo da ispita razloge zbog kojih je ovaj sud uskratio mogućnost našim građanima žrtvama da ih u tom za njih visokorizičnom postupku zastupaju advokati sa kojima ne mogu da razgovaraju na svom jeziku bez tumača”, rekao je Fila u Skupštini Srbije.

On je izrazio sumnju da su srpske žrtve u tom predmetu želele da ih zastupaju profesorka Pujes i advokat Los, jer smatra da za njih nikada do tada nisu čuli.

"Verujem da ili nisu pitani ili da ih je neko anoniman ubedio da će oni najbolje štititi njihove interese", smatra Fila.

Predložio je da nadležni organi Srbije na to ukažu specijalnim većima za Kosovo i da na adekvatan način prate dalji rad tih veća, posebno vodeći računa o zaštiti državljana Srbije srpske nacionalnosti, koji se u tim postupcima pojavljuju kao žrtve i svedoci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: