Kako je sprečeno krvoproliće u Tel Avivu VIDEO

Pokret Hamas sinoć je ispalio preko 800 projektila na područje Izraela, a društvene mreže bile su preplavljene snimcima "Gvozdene kupole" u akciji.

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

13:40

Kako je sprečeno krvoproliće u Tel Avivu VIDEO
Foto: Tanjug/AP Photo/Ariel Schalit

Portparol izraelskih odbrambenih snaga izjavio je da taj raketni sistem presreo između 85 i 90 odsto ispaljenih projektila

Veliku pažnju svetskih medija ovih dana privlači eskalacija sukoba Izraela i Palestina, a posebno sinoćni atak na Tel Aviv i druga izraelska područja iz Pojasa Gaze u kome je stradalo šest osoba.

Hamas je u napadu imao za metu gusto naseljena područja Tel Aviva, a prema navodima dnevnog lista "The Nation", čak 480 raketa ispaljeno je sa položaja tog militantnog pokreta, a veliko krivopriliće sprečio je raketni sistem "Gvozdena kupola", koji je prema pisanjima tog medija, zaustavio oko 200 projektila.

Portparol odbrambenih snaga Izraela naveo je danas da je na tu zemlju ispaljeno oko 850, a da je “Gvozdena kupola” presrela i uništila između 85 i 90 odsto.

Na društvenim mrežama pojavili su se video-snimci protivraketnog sistema u akciji.

Inače, Gvozdena kupola je izraelski protivraketni odbrambeni sistem koji odbrambene snage te zemlje koriste za presretanje raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze, a pušten je u rad u martu 2011. godine u blizini grada Biršebe.

Sukobi između izraelske vojske i Hamasa eskalirali su danas i prerasli u najveći konflikt od rata 2014. u Pojasu Gaze, koji je trajao 50 dana. U Pojasu Gaze je od ponedeljka uveče, kada je počelo raketiranje, u izraelskim udarima iz vazduha ubijena su najmanje 43 čoveka, a u Izraelu šestoro.

Dešavanja iz minuta u minut o sukobu Izraela i Palestine možete da pratite uživo u blogu na B92.net.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: