Apel palestinskog ambasadora, ali i konstatacija "SAD će staviti veto"

Ambasador Palestine u Srbiji pozvao sve "dobronamerne ljude" da izvrše pritisak na Izrael da prihvati mirno rešenje, da prestanu da "gledaju kroz nišan".

Izvor: B92

Sreda, 12.05.2021.

11:30

Apel palestinskog ambasadora, ali i konstatacija
Tanjug/AP Photo/Khalil Hamra

Mohamed Nabhan je agenciji Tanjug, povodom sukoba koji traju već dva dana rekao da izraelski avioni bombarduju uglavnom civilna naselja u Gazi i da je do sada poginulo 36 osoba, uglavnom civila, od kojih su 10 deca.

Upitan da li postoji opasnost da to preraste u veći i dugotrajniji sukob rekao da Palestina pokušava da okonča taj sukob i da nikome nije u interesu da on traje. "Mi pozivamo na pregovore već dugo vremena, godinama, ali Izrael nikako da prihvati da pregovara na načelima koja su definisana i koja su potpisana sa njima. Oni žele i dalje u istočnom Jerusalimu da izbace ljude iz svojih kuća i da dovlače doseljenike iz raznih zemalja sveta da ih tamo naseljavaju", rekao je Nabhan.

Prema njegovim rečima, rešenje bi moglo da bude da se Palestinci vrate u sva naselja koja im pripadaju na osnovu dogovora.

"Zapadna obala i pojas Gaze su jedinstvena politička enklava na kojima treba da se stvori palestinska država. Jerusalim je međunardoni, duhovni, turistički grad koji treba da bude ujedinjen i da svi imaju pristup tom graduu, da ne bude pod njihovom samokontrolom. Mogu oni imati svoj glavni grad u zapadnom delu možemo mi imati svoj glavni grad u istočnom delu koji nama pripada i koji je okupiran. Ne postoji drugi način da se to reši", poručio je Nabhan.

Govoreći o sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja bi danas trebalo da se održi povodom eskalacije sukoba, Nabhan kaže da očekuje da SAD stave odluku na svaku moguću odluku, kao što su i ranije to radili.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: