Makron ima novi problem

Brojni aktivni vojnici upozorili su da Francuska rizikuje ulazak u građanski rat.

Izvor: Beta

Sreda, 12.05.2021.

10:37

Makron ima novi problem
Tanjug/Ian Langsdon, Pool via AP

To upozorenje stiglo je nekoliko dana pošto je sličnu zabrinutost iznela grupa penzionisanih generala što je ubrzo naišlo na osudu francuske vlade ali i podršku nacionalističke opozicije, preneo je danas Radio slobodna Evropa pisanje svetskih medija.

Grupa francuskih vojnika objavila je otvoreno pismo u kojem upozorava predsednika Emanuela Makrona da je opstanak Francuske doveden u pitanje posle njegovih "ustupaka" islamizmu, preneo je Frans pres.

Pismo koje upozorava da se sprema građanski rat, objavljeno na internet stranici desničarskog magazina Valer aktuel u večernjim satima 9. maja, slično je prvom pismu koje je ista publikacija objavila prošlog meseca kojeg je potpisalo nekoliko oficira i oko 20 polu-penzionisanih generala.

Autori novog pisma sebe opisuju kao mlađe vojnike u aktivnoj službi, takozvana "generacija vatre" koja je, kako tvrde, služila u bezbednosnoj operaciji Stražar unutar Francuske, pokrenutoj posle talasa napada džihadista 2015. Za neke verske zajednice "Francuska ne znači ništa osim predmeta sarkazma, prezira ili čak mržnje", napisali su.

U pismu Makronu i njegovom kabinetu navodi se da nije reč o "produženju mandata ili osvajanju novih" već o opstanku zemlje. "Ako izbije građanski rat, vojska će održavati red na sopstvenom tlu... građanski rat se sprema u Francuskoj i vi to savršeno dobro znate", navodi se u pismu.

Francuski premijer Žan Kasteksje prvo pismo osudio kao "inicijativu protiv svih naših republikanskih principa, časti i dužnosti vojske", dok je francuski glavni general obećao je da će oni koji stoje iza toga biti kažnjeni.

Ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen, blizak Makronov saveznik, osudio je drugo pismo kao "grub manevar", optužujući anonimne potpisnike da nemaju "hrabrosti".

Pripadnici francuske vojske optužuju Makronovu vladu za "kukavičluk, prevaru i perverziju" jer pokušava da "ućutka" upozorenja o građanskom ratu iznesena u prvom pismu, kao i da pretnjama kaznom vojnika koji su progovorili "gazi čast veterana i prlja njihovu reputaciju", ukazuje Gardijan.

Takođe se optužuju grupe za borbu protiv rasizma za stvaranje "mržnje između zajednica" i upozorava da bi "slaba" vladina politika mogla da izazove haos koji zahteva vojnu akciju za "zaštitu naših civilizacijskih vrednosti".

Potpisnici pisma pozivaju se na sedmi stih francuske himne Marseljeze koji se odnosi na "osvećene" ubijene starešine, ističe list i dodaje da je poruka objavljena u prilog prvog pisma, od 21. aprila - na 60. godišnjicu neuspelog državnog udara protiv generala Šarla de Gola zbog njegove podrške nezavisnosti Alžira.

Pismo više hiljada pripadnika vojnog osoblja u kojem se upozorava da će se Francuska suočiti s vojnim udarom ako Makron ne zaustavi "horde muslimana" koji napadaju Francusku iz njenih siromašnih stambenih naselja brzo je podržala liderka nacionalističke opozicije Marin Le Pen, piše Tajms.

Vlada je odbacila drugo pismo vojnih kadrova kao još jedan manevar simpatizera krajnje desnice sa se pojača podrška liderki stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen dok vodi kampanju za predsedničke izbore sledeće godine.

Kriminal i muslimanska imigracija su, ukazuje londonski list, stubovi njene kampanje, kao što su bili u njenoj neuspešnoj trci 2017, kada je u drugom krugu izgubila od Makrona.

Le Penova je 10. maja na predizbornom skupu za regionalne izbore sledećeg meseca izrazila saosećanje s neimenovanim potpisnicima najnovijeg pisma i obećala da će, ako bude izabrana za predsednicu, "preduzeti hitne, brze, efikasne mere za vraćanje vlasti u onim zonama bezakonja koje su sedište islamističkog i kriminalnog separatizma".

Valer aktuel je saopštio da je 2.000 mladih vojnika potpisalo drugo pismo, a oko 150.000 ljudi ga je podržalo onlajn. Časopis je uporedio Makrona i njegovu vladu s ratnim nacističkim saradnicima, a oficire koji su potpisali prvo pismo s borcima Pokreta otpora.

Tajms takođe ističe da su ankete od prošlog meseca pokazale snažnu podršku javnosti stavovima objavljenim u prvom pismu, a 58 odsto ispitanika podržalo je penzionisane generale dok se 73 odsto slaže s njihovim stavom da se "Francuska raspada".

Objavljivanje drugog pisma aktivnih vojnika o riziku od "gradjanskog rata" u Francuskoj stavilo je vladu predsednika Makrona u defanzivu baš u trenutku kada nastoji da izgleda snažno po pitanju bezbednosti usled straha zbog porasta napada na policajce, ukazuje Politiko.

Makron nije javno odgovorio na pismo, ali je snimljen sa šefovima generalštabova tokom komemoracije povodom Dana pobede nad fašizmom, 9. maja, što se tumači kao pokazivanje jedinstva i pokušaj da se okonča kontroverza s vojskom.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će biti preduzete sankcije protiv onih koji su potpisali prvo pismo jer su prekršili vojnu dužnost poverljivosti, navodi Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: