Dodik: Pustiti BiH da sama nestane

Milorad Dodik je u Narodnoj skupštini RS branio interese vladajuće koalicije te obrazložio inicijativu o potrebi za dijalogom RS i FBiH o budućnosti BiH.

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

14:33

Dodik: Pustiti BiH da sama nestane
Foto: Depositphotos/ Ale_Mi

Takođe je govorio o svjetskom poretku, problemima EU i američkoj politici.

"Svi se bave non pejperima, svi su rekli šta misle o tome, samo RS nije rekla šta misli. Šta ja imam podvaljivati, pa meni podvaljuju 20 godina visokog predstavnika i ono što on radi. Dajte da završavamo nešto kao ozbiljni ljudi. Zašto se mrze opozicija i vlast, čemu to? Apelujem na to da se polako smire strasti, izbori su daleko, a u međuvremenu da se bavimo konstruktivnim stvarima i uz konstruktivnu kritiku", rekao je Dodik.

Kazao je da je važno da Republika Srpska iznosi svoje stavove i kada se oseća nemoćnom.

"Važno je da ovde zauzmemo naše stavove o važnim pitanjima u kontinuitetu govoreći šta je naš predmet aktivnosti, a to je Dejtonski sporazum i odnos prema njemu. Mnogo se prevara dogodilo u njegovom sprovođenju. Nametnuto je Veće za provođenje mira (PIC) s visokim predstanvikom koji nema ta ovlašćenja", kazao je.

Zatim je poručio da je međunarodnopravni poredak u BiH godinama dodatno urušen i srušen.

“Najbolji srpski interes bi možda bio da danas ovde uopšte ne raspravljamo o ovome, već da pustimo BiH na taj put ka nestanku. Ne postoje postdejtonske strane u BiH, osim RS i FBiH", poručio je.

Dodik ističe da je Amerika sve vreme podržavala Bošnjake i njihove interese koji su se "dodvoravali građanskom uređenju i ignorišući činjenice".

"Od nas su otimali što je bilo izvorno, a nametali kako bi izgradili državu BiH, da joj nametnu jezik i identifikaciju...", dodao je.

Govorio je da je cilj međunarodne zajednice da radi protiv interesa srpskog naroda, a zatim je govorio o interesima RS-a u okviru BiH.

Ponovio je potrebu za vraćanjem nadležnosti i na tzv. izvorni Dejtonski mirovni sporazum, što bi bilo prihvatljivo za RS, a zatim je pokušao ponovo spojiti pitanje Kosova s Bosnom i Hercegovinom.

"Jasno je da se mi ovde trebamo odrediti i obaviti razgovor na nivou RS-a i Srbije kako će se RS pozicionirati vezano za dijalog Prištine i Beograda. Mi smo to učinili. I gotovo da nema razlike među političkim faktorima u RS-u. Ali ako ostanemo pasivni i dozvolimo da odvoje pitanje Kosova od RS-a, šta dobijamo? Važno je primtetiti da je Blinken pisao Vučiću o statusu Kosova, ali i BiH gde je jasno naznačio neke stvari šta SAD očekuje. Znatno je uništena percepcija da se ide na Dejton 2 i slične rigorozne stvari", kazao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: