Nemački ministar: Još je krhko

Nemački ministar za Evropu Mihael Rot izjavio da je "situacija na Zapadnom Balkanu i dalje krhka".

Izvor: B92

Utorak, 11.05.2021.

13:31

Nemački ministar: Još je krhko
Depositphotos/ Steve_Allen

Rot je pred početak zasedanja šefova diplomatija zemalja članica EU naglasio da su "mir, napredak, stabilnost, vladavina zakona od životne važnosti za sve nas u Evropskoj uniji".

Juče su šefovi diplomatija EU održali političku raspravu o Zapadnom Balkanu i poručili da taj region ima poseban geopolitički značaj za Uniju.

Državna sekretarka Portugalije, predsedavajuće EU, Ana Paula Zakarijas je istakla da ministri EU danas razmatraju proces proširivanja i sprovodjenje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s partnerima na Zapadnom Balkanu.

Hrvatska državna sekretarka za Evropu Andreja Metelko-Zgombić je izjavila da se "Hrvatska dosledno zalaže za jasnu evropsku perspektivu i ubedljivu politiku proširivanja za svih šest zemalja Zapadnog Balkana".

"Ali tamošnje vlasti moraju uraditi ono što je do njih u pogledu demokratskih reformi, ljudskih prava i vladavine zakona", rekla je Metelko-Zgombić.

Nemački ministar Rot je podvukao da Evropska unija mora održati svoja obećanja. "Mi moramo udahnuti život svojim opredeljenjima", rekao je on, napomenuvši da su "i Albanija i Severna Makedonija uradile što je trebalo i zato Evropska unija mora uraditi ono što je na njoj i to upravo sada".

"EU treba da što pre počne pregovore o članstvu sa Albanijom i Severnom Makedonijom i nadam se da će bilateralni problemi moći da se reše na bilateralnom nivou, a ne na nivou Unije", rekao je nemački ministar.

"Tu je posebna odgovornost evropske dvadesetsedmorice, a EU i Nemačka su spremne da učine sve što je moguće u tom pogledu", zaključio je Rot.

Ministri inostranih poslova EU danas pripremaju vanredni samit Unije 24. i 25. maja. Posebna pažnja će biti posvećena suzbijanju pandemije korona virusa i predstojećoj Konferenciji o budućnosti EU

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: