Kurti više ne spominje reciprocitet, ali novi program pokazuje opasnije namere

U programu, koji je vlada Aljbina Kurtija usvojila u petak, a koji između ostalog govori o dijalogu sa Beogradom, ne navodi se pojam reciprociteta sa Srbijom.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.05.2021.

16:25

Kurti više ne spominje reciprocitet, ali novi program pokazuje opasnije namere
EPA/VALDRIN XHEMAJ

To je bila ključna reč u programu prve Kurtijeve vlade i tokom izborne kampanje.

Program ne predviđa ni reviziju Briselskog sporazuma, ni usvajanje rezolucije za dijalog u kosovskoj skupštini, što je stajalo u programu prethodne Kurtijeve vlade.

Novina u programu je da je cilj da konačni sporazum, pored uzajamnog priznavanja sa Srbijom, podrazumeva i priznanje pet preostalih zemalja EU i garanciju za clanstvo u Ujedinjenim nacijama.

U programu prethodne Kurtijeve vlade stajalo je: "Vlada Republike Kosovo bice posvecena normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog i u duhu principa reciprociteta. Dijalog ce se odvijati o pitanjima bilateralnih odnosa i dobrosusedskih odnosa, ukljucujuci pitanje nestalih osoba, ratnu reparaciju, sukcesiju bivše jugoslovenske federacije, u kojoj je Kosovo bilo sastavni element, kao i medusobno priznavanje izmedu države "

U novom dokumentu se navodi, piše Koha, da Vlada ulazi u dijalog sa Srbijom s ciljem dugoročne normalizacije bilateralnih odnosa, a dijalog sa Srbijom odvija se radi "rešavanja međudržavnih pitanja i dobrosusedstva" i fokusira na koristi građana od rezultata političkog dijaloga.

"Konačni ciljani sporazum obuhvatiće sva nerešena pitanja od sukcesije bivše jugoslovenske federacije u kojoj je Kosovo bilo konstitutivni element", piše u programu usvojenom u petak, a koji bi trebalo da se nađe pred kosovskom skupštinom ove sedmice.

Koha skreće pažnju da je u prošlogodišnjem programu stajalo da tema dijaloga izmedu tzv. Kosova i Srbije ne mogu biti pitanja vezana za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje, ali i navodi da je u usvojenom programu isključena mogućnost stvaranja treće administrativne vlasti, za naselja sa odvojenim etničkim stanovništvom, (ZSO).

U novom programu vlade se ne spominjuni obaveze iz Vašingtonskog sporazuma, kome se Samoopredeljnje protivi, aključne tačke Kurtijevog neslaganje su sporazum o zajedničkoj podeli jezera Gazivode, nakon što su Amerikanci uradili studiju izvodljivosti, kao i stav o "Mini Šengenu".

Vladin program odobren je u petak, dok je vlada Kurtija izglasana u Skupštini 22. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: