Srbi napustili zasedanje jer im nije obezbeđen prevod

U opštini Preševo u deset sati započela je konstitutivna sednica koju su dvojica predstavnika Srpske liste napustila, nakon potvrđivanja odborničkih mandata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2021.

16:04

Srbi napustili zasedanje jer im nije obezbeđen prevod

Sednicu su napustili jer im nije obezbeđen simultani prevod sa albanskog na srpski tokom konstitutivne sednice.

Branko Trajković predsednik opštinskog odbora SNS -a i jedan od dvojice odbornika u ovom skupštinskom sastavu kaže za Novosti, da nije stvar u tome da li oni razumeju albanski već u nepoštovanju.

"Izvesno je da Srbi neće biti deo vladajuće koalicije, niti nas je ko zvao niti ko razgovarao sa nama. U Srbiji se sednice lokalnog parlamenta ne mogu održavati na albanskom jeziku, a da se ne obezbedi prevod. Zbog toga smo napustili zasedanje koje još traje", kaže Trajković.

Srpska lista našla se u opozicionim redovima zajedno sa strankom dosadašnjeg predsednika opštine Šiprima Arifija, Alternativa za promene. Šiprimova stranka ima 14 mandata, dok Srbi imaju dva, tako da će po svemu sudeći u parlamentu opštine Preševo koje broji 38 odbornika biti opozicija.

Jučerašnjim sporazumom, većina u Skupštini postaju Pokret za reforme Samija Salihua (5 mandata), Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe (9 mandata), Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, u Preševu predvođena Arditom Sinani (7 mandata) i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija (1 mandat).

"Priča o svealbanskoj koaliciji sada ne pije vodu. Nisam optimističan da će dugo trajati ovakva vlast, a što se tiče ulaska Srba čini mi se da Albanci imaju ideju da traže reciprocitet sa Medveđom i da prosto trguju uticajem", smatra narodni poslanik SNS -a Nenad Mitrović.

Podsećamo vanredni lokalni izbori u Preševu održani su 28. marta, a glasalo je 18.499 od 41.847 upisanih birača, što je izlaznost od oko 45 odsto, veća nego prethodnih godina. Najviše glasova (6.020) i mandata (14) pripalo je partiji Alternativa za promene odlazećeg predsednika opštine Šćiprima Arifija, kome ostale partije zameraju dobru saradnju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Na izborima u Preševu učestvovala je i zajednička lista na kojoj su bili kandidati iz SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokreta socijalista i Srpske stranke Zavetnici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

21 h

Podeli: