Istraživanje: SNS i dalje ubedljivo vodi, sledi SPS

Da se izbori održavaju danas SNS i dalje bi bila partija s najviše podrške od čak 60 odsto, pokazalo je najnovije istraživanje agencije Faktor plus.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 10.05.2021.

09:08

Istraživanje: SNS i dalje ubedljivo vodi, sledi SPS
Ilustracija: Deposit photos/roibu

Istraživanje je rađeno pre objave o ujedinjenju SNS-a i SPAS-a, pa se na spisku nalazi i stranka Aleksandra Šapića, i to na 6. mestu sa podrškom od 3,4 odsto, prenosi Blic.

Kako se navodi, velikih promena u podršci glasača nema, pa bi tako SPS dobila 8,1, manjine četiri odsto glasova, a cenzus bi prešle još četiri organizacije - koalicija POKS - DS S za koju bi glasalo 3,9 odsto, koliko i za "Dosta je bilo" Saše Radulovića, SPAS i Stranka slobode i pravde Dragana DJilasa, koja bi imala 3,3 odsto glasova.

U parlament bi mogli da uđu i Zavetnici i Narodna stranka Vuka Jeremića, dok se nekada vladajuća Demokratska stranka ne pojavljuje ni u ovom istraživanju. Na izbore bi da se održavaju sada izašlo 47 odsto birača, ne bi 34, dok 19 odsto ne zna ili nema stav.

Istraživanje je rađeno od 28. aprila do 5. maja, na uzorku od 1.200 punoletnih građana Republike Srbije, bez Kosova i Metohije.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić izjavio je da nema većih promena u odnosu na prethodna istraživanja, kao i da je rejting SNS-a i dalje stabilan i dosta veći u odnosu na druge stranke

"Možda više neizvesnosti može biti u Beogradu, ali je i to veliko pitanje. Da bi SNS izgubio glasove, mora neko da dobije te glasove, ali za sada nema u opoziciji nikoga ko bi mogao to da učini. SPS je, s jedne strane, stabilan na drugom mestu, a s druge strane, rejting mu lagano pada što bi u nekoj perspektivi moglo da bude opasno za tu stranku", rekao je Pejić.

Kako kaže, Šapićev SPAS doživeo je odredjeni pad u odnosu na prethodna istraživanje, a od takozvane bojkot opozicije najbolje trenutno stoji SSP Dragana Đilasa.

"Oni su jedini iznad cenzusa. Svakako mogu da imaju veću podršku ukoliko naprave pricipijelnu koaliciju sa PSG-om i Narodnom strankom. S druge strane, vidimo da Dveri i Boško Obradović poslednjih dana pokušavaju da izađu iz senke. Komunikacija Obradovića je drugačija i 'Dveri' kao koalicioni partner bi mogle da imaju odredjenu težinu", ocenio je Pejić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: