Pritisci sa svih strana: Prva žena na funkciji ministra spoljnih poslova podnosi ostavku?

Nadžla Manguš, prva žena na funkciji ministra spoljnih poslova u Libiji, pod pritiskom je da podnese ostavku.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 09.05.2021.

22:15

Pritisci sa svih strana: Prva žena na funkciji ministra spoljnih poslova podnosi ostavku?
Ilustracija: Profimedia

Bila je izložena i ličnom zlostavljanju nakon što je pozvala turske trupe i plaćenike da napuste njenu zemlju, piše ''Gardijan''.

Manguš, advokata i aktivistkinju za ljudska prava, privremeni premijer zemlje Abdelhamid Dbejbah imenovao je za ministarku spoljnih poslova nakon što se suočio sa negativnim reakcijama jer nije ispunio obećanje da će 30 odsto ministarskih mesta pripasti ženama, navodi britanski list.

U subotu je milicija u Tripoliju nasrnula na hotel koji je ranije koristila vlada jedinstva.

Na snimcima emitovanim tokom vikenda, čuje se kako milicija pita gde se Manguš nalazi i pretražuje automobile, navodi ''Gardijan''.

Radikalni islamistički sveštenik Sadik al-Gariani, koji živi u Turskoj, takođe je kritikovao Manguš na svom TV kanalu Al-Tanasuh, opisujući je kao „podlu, dostojnu prezira i koja služi cionističkom projektu“.

Posmatrači smatraju da su takve akcije ugrozile njen život i pokazale nesposobnost nekih libijskih muškaraca da prihvate žene u libijskoj politici.

Neki od protivnika Manguš tvrde da je ona pristalica komandanta Kalife Haftara i njegove Libijske nacionalne armije sa sedištem na istoku, koja je i dalje aktivna gotovo godinu dana nakon što je propala njena 14-mesečna ofanziva na zauzimanje glavnog grada Tripolija.

U Tripoliju, naoružane grupe koje su potisnule Haftara iz glavnog grada uz tursku podršku i dalje kontrolišu ulice.

Protivnici Manguš kažu da se njeni pozivi da Turska napusti Libiju nisu popraćeni kritikom prisustva ruskih plaćenika iz grupe Vagner, koja ima veze sa Haftarom.

Turska tvrdi da se njeno prisustvo u Libiji ne može upoređivati sa prisustvom ruskih plaćenika, jer su njene trupe u Libiji smeštene na poziv prethodne libijske vlade.

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu, koji je posetio Tripoli prošle nedelje, kritikovao je one koji smatraju da je tursko prisustvo u Libiji ekvivalentno prisustvu nelegitimnih grupa.

Nedavne rezolucije Saveta bezbednosti UN, međutim, pozivaju sve strane plaćenike i trupe da napuste zemlju, kao i mirovni sporazum koji su obe strane potpisale prošle godine, navodi ''''Gardijan''''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: