"Vreme je da Evropa otvori vrata Kosovu"

Predsednik Kosova Vjosa Osmani, na Dan Evrope, rekla je da je došlo vreme da Evropska unija otvori vrata Kosovu, prenosi Reporteri.

Izvor: Kosovo online

Nedelja, 09.05.2021.

15:35

Ilustracija: K.O.Photography/ Shutterstock

Osmani je napisala na Fejsbuku da danas Evropa slavi mir i jedinstvo širom Starog kontinenta.

"Za Kosovo, kao i za mnoge evropske zemlje, mnogo pre nas, cena postizanja mira bila je visoka. Zbog toga moramo naporno raditi ne samo na njihovom očuvanju, već i na jačanju ovih vrednosti postignutih uz mnogo napora. Mi smo miroljubiva i jasno proevropska zemlja. Stoga težimo i radimo na članstvu u Evropskoj uniji, što ćemo, pre svega, učiniti dostojanstveno i u interesu građana. Tradicionalno na ovaj dan, institucije EU otvaraju svoja vrata za javnost. Došlo je vreme da oni otvore svoja vrata prema Kosovu. Kredibilitet EU i njenih institucija zavisi od održavanja reči o liberalizaciji viznog režima za građane Kosova. Kosovo treba da izvrši neophodne pripreme za podnošenje zahteva za status kandidata u pogodnom trenutku“, napisala je Osmani.

Ona je navela da su „branili evropske civilizacijske vrednosti čak i u srednjem veku, što definiše stratešku orijentaciju“.

"Ne igramo na dve karte, između istoka i zapada. Integracija u evroatlantske strukture naše je trajno opredeljenje. Stoga, hajde da radimo sa drugim evropskim zemljama, kao jedan od najstarijih naroda na kontinentu - EU je naš dom“, poručila je Osmani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: