"Države Balkana će se odupreti promeni granica"

Demokratski kongresmen iz Severne Karoline Dejvid Prajs smatra da će se države Balkana odupreti situaciji u kojoj bi granice ponovo mogle postati neizvesne.

Izvor: Glas Amerike

Petak, 07.05.2021.

07:54

Foto: Profimedia

“Nisam siguran ko bi mogao biti izvor nečega takvog. Svestan sam da se distribuira diplomatski. Smatram da će države, onakve kakvim ih poznajemo, tome da se odupru i mi ćemo ih podržati”, rekao je upitan o nezvaničnim dokumentima nepoznatog i nejasnog izvora, u kojima se sugerišu mogućnosti za promene granica među zemljama Zapadnog Balkana.

Prajs, jedan od kongresmena sa velikim spoljnopolitičkim iskustvom, koji predstavlja 4. okrug Severne Karoline u Predstavničkom domu još od 1987. godine (uz pauzu od dve godine između 1995. i 1997) ukazao je da sve to "​pobuđuje sećanja na prošla neprijateljstva i preti da podigne tenzije na Balkanu", kako ga je nazvao "politički fragmentiranom području sa mnoštvom nesuglasica koje traju".

"Međutim, države poput Severne Makedonije i Kosova i drugih su prešle dug put u razvoju demokratije i sopstvenih odnosa. Volimo da verujemo da smo i mi bili deo toga na parlamentarnom nivou, pogotovo sa Severnom Makedonijom i Kosovom. Ne mogu da zamislim da bi te zemlje mogle da se vrate u neku situaciju u kojoj su granice ponovo neizvesne”, rekao je Prajs.

U poslednjih mesec dana u međunarodnoj javnosti pojavila su se dva takozvana “non-pejpera” u kojima su pretresana pitanja koja su uzburkala strasti među zemljama Zapadnog Balkana.

“Non pejper” predstavlja nezvanični, nepotpisani i neodobreni dokument u bilo kom zvaničnom telu.

Prvi “non pejper” postao je tema pošto su mediji u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekulisali o postojanju navodnog dokumenta koji sadrži predlog o iscrtavanju novih granica na području bivše Jugoslavije.

Bosanski mediji tvrdili su da ga je slovenački premijer Janez Janša poslao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, a slovenački portal “Necenzurisano” čak je objavio i sadržaj nezvaničnog dokumenta, nepotvrđene autentičnosti, u kom su navodno iznete ideje o podeli BiH, pripajanju Republike Srpske - Srbiji i ujedinjenju Kosova sa Albanijom.

Janša je više puta javno tvrdio da nije ni sastavljao, niti slao dokument, dok sa druge strane kabinet Šarla Mišela nije mogao da potvrdi, niti da demantuje njegovo prispeće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: