"Ostalo je mrtvo slovo na papiru"; Da li Prištinu išta može naterati da ispuni svoje obaveze? VIDEO

Izveštaj američkog Stejt departmenta o ljudskim pravima na tzv. Kosovu za prošlu godinu izneo je samo deo problema koji su tamo prisutni.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

21:36

Printskrin: TV Prva

Napadi na novinare, korupcija i nekažnjivost visokih zvaničnika, napadi na pripadnike nevećinskih zajednica, nesprovođenje odluke Ustavnog suda o vraćanju zemljišta manastiru Visoki Dečani.

"Izveštaj nije predočio ništa novo, sve su to problemi za koje mi već odavno znamo", rekao je istoričar Aleksandar Gudžić.

Stari-novi izveštaj u kome se nagoveštava da Priština ne poštuje dogovoreno stigao je nakon posete Kurtija Briselu gde se razgovaralo o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Potpredsednik Vlade tzv. Kosova za evropske integracije i dijalog Besnik Bisljimi izjavio je da su "Vladini principi za dijalog sa Srbijom su isti".

"Neće biti sastanaka i razgovora pre druge polovine juna. Ne stvara se novi nivo vlasti, suverenitet se ne dira, nema sporazuma sa Srbijom bez priznanja i garancije za članstvo u Ujedinjenim nacijama", izjavio je on.

Kako reče direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, spisak želja je tu, ali ni reči o tome kada će se sprovesti dogovoreno, pogotovo kada je u korist Srba.

"Dogovor i pregovori su jedno, a primena na terenu je nešto sasvim drugo. Ostalo je mrtvo slovo na papiru", zaključio je on.

Opširnije u video-prilogu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: