Hoće li Fejsbuk dozvoliti povratak "prognanog" bivšeg predsednika?

Nezavisno kontrolno telo Fejsbuka danas će odlučiti da li će bivšem američkom predsedniku Donaldu Trampu vratiti pristup nalogu, što bi mogao da bude presedan.

Izvor: Dnevnik.hr, cnn.com

Sreda, 05.05.2021.

15:03

Hoće li Fejsbuk dozvoliti povratak
Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL

Presuda koja se očekuje biće važna za takozvani "vrhovni sud" Fejsbuka, koji je uspostavio osnivač Mark Zakerberg, upravo zato da odlučuje o osetljivim pitanjima.

Odluke nadzornog tela su obavezujuće i na njih nema prava žalbe i u tome leži važnost današnje „presude“. Pored toga što će odlučiti da li će Trampu biti vraćen nalog, nadzorno telo bi moglo Fejsbuku da dâ i neke preporuke.

"To je izuzetno važna odluka, mnogo pažnje joj je posvećeno s pravom", rekao je Danijel Kris, profesor na Univerzitetu Severne Karoline.

"Važno je, jer će stvoriti globalni presedan", kaže Kris, uveren da će, ako Fejsbuk potvrdi zabranu, u budućnosti kontrola naloga širom sveta biti mnogo jača.

Nadzorno telo, koje čine advokati, novinari, politički i drugi stručnjaci, verovatno će doneti najvažniju odluku u trenutku kada se sve društvene mreže bore da ostanu otvorene za politički diskurs, pokušavajući da spreče pozive na nasilje, javne dezinformacije i uvredljive komentare.

Današnja odluka Fejsbuka je neka vrsta testa, koji će pokazati da li su kompanije sposobne da ih kontrolišu, kaže Lindsi Gorman iz neprofitne Alijanse za demokratiju.

Tramp je 'prognan' sa Fejsbuka nakon što je na toj mreži objavio video-zapis snimljen tokom smrtonosne racije na Kapitol 6. januara sa komentarom „Volimo vas, posebni ste“.

Sutradan mu je Fejsbuk trajno zabranio pristup, a to su učinili i Tviter i Jutjub.

Neki analitičari kažu da su i Fejsbuk i druge društvene mreže morale ranije da reaguju i da ne dozvole Trampu izuzeće od važećih propisa kada je reč o govoru mržnje, što nisu uspeli da učine, jer je on kao politički lider imao veliku medijsku vrednost. "Trampu je trebalo ranije da se zabrani objavljivanje na Fejsbuku", kaže Samjuel Vuli, profesor na Univerzitetu u Teksasu, stručnjak za internet-propagandu.

Tramp aktivno koristi Fejsbuk i druge platforme za širenje očigledno lažnog sadržaja o izbornom procesu, čime vrlo efikasno podriva američku demokratiju, kaže Vuli.

Tramp ne strahuje od eventualnih zabrana, pa je nastavio da šalje mejlove, a uoči današnje presude pokrenuo je sopstvenu veb-stranicu sličnu blogu, predstavljajući je kao „svetlost slobode“ i mesto „slobodnog i sigurnog govora“.

Fejsbukov „vrhovni sud“, uspostavljen da odlučuje o kontroverznim pitanjima, osnovao je sam Zakerberg i on radi kao nezavisno telo, ali troškove i plate članova pokriva Fejsbuk. Podsetimo, Trampu su u januaru „na neodređeno vreme“ suspendovani nalozi na Fejsbuku i Instagramu, dakle, sedam dana nakon što su njegove pristalice upale u Kapitol u pokušaju da ponište izborne rezultate 2020. godine.

"Smatramo da su preveliki rizici tokom ovog perioda, da predsednik i dalje koristi naše usluge", napisao je tada izvršni direktor Fejsbuka Mark Zakerberg.

Potom je Fejsbuk zatražio od Nadzornog odbora odluku o tome da li bi Trampov nalog trebalo da bude suspendovan.

Ipak, ovaj slučaj u vezi sa Trampovim nalogom ubrzo je postao mnogo više od naloga jednog korisnika koji koristi tu mrežu.

Međutim, nadzorni odbor funkcioniše tako da radi autonomno od kompanije, pa uskoro očekujemo konačnu odluku o tome.

Iz Odbora navode da bi Fejsbuk trebalo da pronađe "proporcionalan odgovor" koji je u skladu sa pravilima koja se primenjuju na druge korisnike platforme, te da Fejsbuk mora da završi reviziju u roku od šest meseci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: