Vučić: Razgovor sa Šapićem - ujedinjenje stranaka VIDEO

Predsednik Aleksandar Vučić posle zasedanja Predsedništva SNS izjavio je da se najduže razgovaralo o političkoj situaciji, merama, vakcinaciji i stanju na KiM.

Izvor: B92

Sreda, 05.05.2021.

08:43

Vučić: Razgovor sa Šapićem - ujedinjenje stranaka VIDEO
FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

"Već od petka ići ćemo po selima da pozivamo ljude na ubrzanu vakcinaciju. Već danas je bolje, ali verujemo da će svakim danom biti bolji odziv, to je uslov za dalje napredovanje zemlje", rekao je on.

Razgovaralo se i o predstojećem dijalogu u Briselu, koji se očekuje tokom ili krajem juna.

"Upoznao sam članove predsedništva o svemu o čemu se dosad razgovaralo. Imaćemo uskoro sastanak i sa generalnim sekretarom NATO-a Stoltenbergom u Briselu."

Dodao je i da je dobio pismo od Ursule fon der Lajen koje se tiče poslednje posete i razgovoru o projektu izgradnje pruge Beograd - Niš, Niš - granica Severne Makedonije, koji će "promeniti Srbiju".

"Hvala predsednici EK na tom pismu, dugo se nisam nekom pismu toliko obradovao. To je velika stvar za našu zemlju", istakao je.

Zakazana je sednica glavnog odbora stranke, gde će biti promena, a zakazaće se i Skupština stranke, koja će biti održana u oktobru.

Danas je podneo predlog koji je predsedništvo jednoglasno prihvatilo da se formira radna grupa koja će početi razgovore sa Srpskim patriotskim savezom Aleksandra Šapića o ujedinjenju u jednu stranku.

"Mi ćemo sutra uputiti poziv Aleksandru Šapiću za razgovore, a na prvom sastanku ću lično prisustvovati. Verujem da u narednih mesec dana možemo da dođemo do ujedinjenja u jednu političku opciju."

Dodao je da je to važno jer se time širi front slobodarske i nezavisne Srbije, kao i front snaga za ozbiljne i temeljne promene u društvu.

"Potrebni su novi ljudi, nova energija", zaključio je i dodao da je imao primedbe prema nekim članovima stranke i predsednicima opštine, kao i da ujedinjenje sa Šapićem ne bi bilo samo za izbore.

Nada se i da će to ujedinjenje biti uspešno i da će se u budućnosti zajedno boriti za dobrobit Srbije.

Kako je naveo, unutarstranački izbori biće održani na Skupštini stranke u oktobru, kada će Srbiji biti predstavljen nov tim za predstojeće izbore na više nivoa u proleće 2022. godine.

Na pitanje o tome ko će ga zameniti na mestu predsednika stranke, Vučić je rekao da se o tome odlučuje na Skupštini stranke, a ne na zasedanju predsedništva.

"Na ovom mestu želim da ostanem makar do Skupštine stranke kako bih se borio protiv kriminalaca i tajkuna. Nastaviću da se borim da bih pokazao Srbiji da može da ostane slobodna. Dok dišem, dok hodam i dok postojim boriću se protiv onih koji su našu zemlju uništili i opljačkali", rekao je.

Komentarišući dijalog sa Prištinom, naveo je da vreme nije saveznik.

"Plašim se da oni koji najavljuju tužbe za genocid, jasno govore da im nije stalo do dijaloga. Tužbu će moći da podnesu jedino preko neke druge države jer nisu suvereni", rekao je i dodao da bi to mogla da bude Albanija.

"Možda za njih Albanija nije tuđa zemlja. Podnošenje tužbe stvorilo bi mnoge druge probleme u dijalogu, ali sam siguran da će Srbija pobediti."

Reč je i o raznim stranim akterima, a da jedine granice koje oni žele da menjaju su granice Srbije.

"Ni Avganistanu, ni Siriji, ni Iraku nisu menjane granice, ali Srbiji to žele", dodao je.

Po njegovim rečima, nije video predloge Dragana Đilasa da se smene urednici RTS-a i da Nova S i N1 dobiju nacionalnu frekvenciju.

"U ovoj zemlji se poštuje zakon. Može da se razgovara o svemu, ali u skladu sa Ustavom. Na silu se na vlast ne dolazi, moglo je jedanput, ali više ne može."

Dodao je da opozicija nema ozbiljne biračke zahteve.

Za kraj, predsednik je istakao da se nada da će Krizni štab doneti odluku o popuštanju mera, ali da će poštovati stav epidemiologa. Podsetimo, danas oko 17 časova počela je sednica Predsedništva Srpske napredne stranke, a kako se i očekivalo, bilo je reči o aktuelnoj političkoj situaciji.

Predsednik Vučić u centralu stranke stigao je oko 16.45 h.

U sedište naprednjaka među prvima su došli funkcioneri stranke, ministari Irena Vujović, Branislav Nedimović, direktor "Pošte" Zoran Ðorđević...

Na sednicu su stigli i premijerka Ana Brnabić, ministri Siniša Mali, Zlatibor Lončar, Jadranka Joksimović, Marija Obradović, Zorana Mihajlović, Maja Gojković, Nebojša Stefanović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, bivši ministar privrede Goran Knežević, državni sekretar u Ministarstvu prirvede Dragan Stevanović, poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić...

Jedna od tema zasedanja bila je analiza SNS, kao i moguće promene u toj stranci.

Podsetimo, predsednik SNS i Srbije Aleksandar Vučić nije krio nezadovoljstvo radom pojedinih članova stranke.

"Promene će biti velike. Moraćemo mnogo da razgovaramo. Šta meni govori to što danas većina funkcionera SNS ima svog PR-a, da ih metaforički rečeno fotošopira? Govori mi da se bave sobom, slikom koju oni ostavljaju u javnosti, a da ih je za stranku baš briga", rekao je Vučić za Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: