"Ako ovako nastavimo, čekaju nas i opuštanja" VIDEO

Epidemiološka situacija je poslednjih nedelja povoljnija zahvaljujući vakcinaciji, izjavila je danas ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.05.2021.

13:14

FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Ona je za Tanjug rekla da protekli praznici i okupljanja nose veći rizik od širenja zaraze, ali da se ipak nada da se za dve nedelje neće videti značajnije promene izazvane opuštanjem tokom prazničnih dana.

"Ono što nam je išlo u prilog bilo je toplo vreme, pa je većina okupljanja bila na otvorenom prostoru, koji je manji faktor rizika. Uz to, znatan broj građana je vakcinisan, a i većina građana se ponaša savesno i odgovorno", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Osim pada broja novozaraženih, najbolji pokazatelj povoljnije epidemiološke situacije jeste i manji broj prijema u bolnice, a veći broj otpusta, napominje ministarka i poručuje da su, ukoliko se nastavi ovim tempom, moguća “opuštanja” zdravstvenog sistema.

KBC "Bežanijska kosa” je izašao iz kovid sistema, a ministarka najavljuje da će u narednom periodu, u skladu sa epidemiološkom situacijom, sigurno biti donete mere da se još neke bolnice vrate u redovan režim rada, iako, dodaje, i tu treba biti oprezan, što pokazuje i prethodno iskustvo.

Kisić Tepavčevićeva napominje da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji povoljna isključivo zahvaljujući vakcinaciji.

"Ako nastavimo sa ovakvom svešću, i ovakvim odzivom na vakcinaciju, sigurno nas u narednom periodu čekaju i opuštanja i dosta povoljnija situacija", navela je ona.

Inače, u Srbiji je do sada dato više od 3,5 miliona doza vakcina.

Kisić Tepavčevićeva ističe da posebno ohrabruje podatak da se sve više mladih prijavljuje za vakcinaciju.

"Nažalost, postoje delovi zemlje gde nije visok obuhvat imunizacije, kao što su Novi Pazar, gde je vakcinisano svega 14,5 odsto građana, zatim Sjenica sa devet odsto i Tutin sa 7,1 odsto. Pozivam ih da svojim primerom pokažu da su istrajni u ovoj borbi i da zajedno ubrzano idemo ka kolektivnom imunitetu", apelovala je ministarka.

Ona ističe i podatak da je od 27. aprila u Srbiji zvanična preporuka da vakcinu proizvođača Fajzer-Biontek mogu da prime i deca uzrasta od 16 i 17 godina, što se u ostalim zemljama već neko vreme primenjuje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: