Pajtić: Obratite se SPC-u i MUP-u

Bojan Pajtić kaže da su pravi sagovornici za raspravu o napadima na vernike i objekte SPC u Vojvodini MUP i SPC, a ne on.

Izvor: Beta

Subota, 14.01.2006.

10:22

Default images

Predsednik Izvršnog veća Vojvodine je za Građanski list rekao da se oseća kao neko ko je ni kriv ni dužan uvučen u tu raspravu. "Zaista nema razloga da pokrajinska vlada na bilo koji način u tim razgovorim arbitrira, osim, naravno, što zaista želimo da napadi na crkve i vernike svih verskih zajednica postanu prošlost i da se nikada ne ponove", rekao je Pajtić.

Pajtić se nije saglasio sa ocenom episkopa sremskog Vasilija da u Pokrajini može da se ponovi kosovski scenario. "Episkop sremski govori o eparhiji Sremskoj, gde je skoro 90 odsto srpskog življa. Ne bih se složio s procenom da bi se mogla porediti situacija u Sremu sa situacijom na Kosovu, gde je 90 odsto albanskog življa, nije ispravno tako porediti", naveo je Pajtić. On je, međutim, rekao i da ne sme biti minimalizovan nijedan nasrtaj na bilo koju crkvu, dodajući da svaki napad na bilo koju crkvu jeste zločin i treba da bude najstrože kažnjen.

Komentarišući izjavu ministra vera Milana Radulovića da je SPC verbalno i fizički najviše napadana verska organizacija i da je to u Vojvodini poprimilo ozbiljne razmere, Pajtić je ocenio da je to tema za sednicu Vlade Srbije, gde sede ministri policije i pravosuđa, a ne za medije.

On je ponovio da s patrijarhom nije želeo da se dopisuje preko medija, već mu je u pismu predočio da su ekscesi koji se odnose na uništavanje imovine, nasrtaje na hramove, manastire i pljačku crkvene imovine u isključivoj nadležnosti republičkih organa. "Dakle, isključiva adresa za to jesu MUP i Ministarstvo pravosuđa, odnosno Vlada. Dobio sam informaciju da će Njegova svetost patrijarh Pavle to moje pismo i objaviti", rekao je Pajtić.

On je potvrdio da je patrijarhovo pismo dobio poštom u petak i da nema razlike u sadržaju u odnosu na pismo koje je tri dana ranije objavljeno na Internet-sajtu SPC-a.

SPC objavio Pajtićevo pismo

SPC je na svom Internet-sajtu objavio odgovor Bojana Pajtića patrijarhu. "S punim razumevanjem delim Vašu zabrinutost i nespokoj zbog događaja koje navodite u pismu", navodi se u odgovoru Pajtića. "Vaša Svetosti, svima je poznato s koliko se prezira odnosim prema govoru mržnje, širenju rasne, nacionalne i verske netrpeljivosti", naveo je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: