"Neskrivena poruka o stvaranju 'Velike Albanije'"

Bivši šef Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović osvrnuo se na današnje izbore u Albaniji i kandidovanje Aljbina Kurtija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

20:11

Screenshot/TV B92

"Dosta interesantna i neuobičajena situacija. Na spiskovima imaju više glasača nego punoletnih građana. Niko od međunarodnih organizacija se ne oglašava po tom pitanju. Interesantan primer je šta bi bilo kada bi na primer Sebastijan Kurc otišao i glasao u Nemačkoj", izjavio je Čović.

On je Kurtijevu kandidaturu okarakterisao kao neskrivenu poruku o stvaranju "velike Albanije".

Osvrnuo se i na Kurtijevu najavu da će Samoopredeljenje proširiti svoje aktivnosti i na Crnu Goru, Severnu Makedoniju..

"Nije on glasao u Albaniji u Albaniji, već zbog Albanije u okruženju koji žele 'Veliku Albaniju'", jasan je Čović.

Kaže da, sad već famozni "non pejper" nije samo odjednom pao sa neba.

"Što se tiče tog dokumenta nije on pao sa neba. On ima svoje autore kojima su bili zacrtani napadi. Kada govorimo o multietičnosti jedina zemlja iz SFRJ koja je ostala multietnička je Srbija i delom Crna Gora", poručio je Čović i upitao se da li on sadrži neke realnosti u pogledu budućnosti.

On je pomenuo i najnoviju spekulaciju koja kaže da će predsednik SAD Džozef Bajden omogućiti Srbima na severu KiM ista prava kao Republici Srpskoj.

"Ispašće da je kompromisno rešenje formiranje Zajednice srpskih opština. Dijalog može da se nastavi kada Priština ispuni sve ono što nije, a naše crvene linije su Ustav i Rezolucija 1244", naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: