Vučić iz Brisela: Ovo je jedna od najboljih poseta, čekamo i drugu stranu VIDEO/FOTO

Nakon sastanka Vučića sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom, dvojica zvaničnika obratili su se medijima.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.04.2021.

14:33

Vučić iz Brisela: Ovo je jedna od najboljih poseta, čekamo i drugu stranu VIDEO/FOTO
Foto: tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

"Ovo je jedna od najboljih poseta koju sam imao. Razgovarali smo o važnim pitanjima i kao prvo potrebno je da kažem da smo uspeli u poslednjih 10 godina da povećamo trgovinsku razmenu koja iznosi više od 10 milijardi evra", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prštine, Vučić ističe da je Srbija tome veoma posvećena.

"Moram da kažem da smo imali mnogo posvećeniji i konstruktivniji pristup i došli smo u Brisel u nadi da ćemo naći istu odlučnost i na drugoj strani. Mi možemo samo da nastavimo da radimo na ovom procesu", dodaje predsednik Vučić.

Objasnio je da imamo određene poteškoće sa kojima se suočavamo, koje se pre svega tiču Kosova, ali da smo se obavezali da radimo na saradnju sa EU.

"Kao što možete da vidite - ništa ne krijem", dodaje.

Upitan da li non pejper koji je zabrinuo region zaista postoji, i da ideje o promeni granica uključuju zemlje regionu, kao i da li postoje razgovori u EU o tome, Borelju odgovara da nije primio taj "navodni fantomski dokument“.

"Nisam ga video, čuo sam za njega, ali kako je reč o non pejperu to za mene nije predmet razgovora", kaže Borelj i dodaje da se mora koncentrisati na dijalog. Kako dodaje, želi da ceo Zapadni Balkan bude deo EU bez promenjenih granica.

Vučić na ovu temu kaže da nije razgovarao sa Janezom Janšom, i da je njihov poslednji razgovor bio o panedmiji koronavirusa.

"Za razliku od mnogih drugih, ja sam uvek otvoren za bilo kakve vrste debata. U potpunosti smo fokusirani na našu ekonomiju, na evropski put i ekonomski napredak, i naravno da podržavamo integritet BiH i to sam naglasio više puta, kao i integritet Republike Srpske u okviru BiH što je naša obaveza. Nisam video nikakav dokument", kaže i dodaje da što se tiče Vašingtonskog sporazuma - obaveza je da se obezbedi ono što je potpisano u Briselskom sporazumu.

"Nadamo se da će druga strana doprineti rešavanju tih problema", kaže i dodaje ističe da iz Vašingtonskog sporazuma ništa nismo prekršili.

Borelj: Dijalog je važan

Borelj kaže da je razgovarao sa novim premijerom tzv. Kosova i da će se razgovor i dijalog nastaviti sredinom maja.

"Za nas je veoma važno da se dijalog nastavi jer je to jedini način da se razreši jedna teška situacija“, objašnjava.

Što se tiče otvaranja novih poglavlja, Borelj podseća da je proces pristupanja dugačak proces i da države članice odlučuju o otvaranju i zatvaranju poglavlja.

Ovo je specijalan dan za nas, dodaje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i navodi da ovaj dan poredi sa svim posetama kao i da je "supersrećan". Zadovoljan je, kaže, i obavezama koje smo preuzeli, a očekuje i ubrzanje evropskog puta.

"Nisam tražio otvaranje novih poglavlja, sada to očekujemo. Očekujem da ćemo to postići i ostvariti dobre rezultate", dodaje.

Fokus bio na pregovorima o članstvu Srbije u EU

Evropski komesar za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj istakao je danas da je, za ubrzanje evropskog puta Srbije, neophodno sprovođenje reformi, ali i usklađivanje sa bezbednosnom i spoljnom politikom EU, te istakao posvećenost Srbije nastavku dijaloga sa Prištinom i i opredeljnost da nastavi, kako bi se postigao konačni sporazum.

Borelj je, nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem istakao da je EU potpuno posvećena evropskoj perpsektivi Zapadnog Balkana, dodajući da je svakako Srbija centar tog regiona. Preneo je da je fokus razgovora bio na pristupnim pregovorima Srbije i na mogućnosti ubrzanja tog procesa.

"Veoma sam srećan što je Vučić prihvatio moj poziv da dođe", kaže na početku obraćanja Žozep Borelj i navodi da su razgovarali o konkretnim pitanjima.

"Još jedno od pitanja jeste usklađivanje Srbije sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU", dodaje.

Razgovarali su i o dijalogu sa Prištinom, a Borel ističe da je ohrabrio Vučića da nastavi ovim putem kako bi se postigao sporazum.

Smatra da je dobro što je Vučić posetio Brisel, kao i što su razgovarali o važnim pitanjima.

"Nadam se da ćemo u budućnosti poboljšati evropsku perspektivu Srbije", dodaje.
Podsetimo, predsednik Srbije, Aleksandar Vučić nalazi se u poseti Briselu. Vučić se danas sastao s predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije, predsednik Srbije sastao se sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varheljjijem , a zatim je bio na radnom ručku sa potpredsednikom Evropske komisije i šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom.
Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u petak da su pred nama strahovito važni dani - njegov put u Brisel, kao i nastavak dijaloga sa Prištinom.

"Ne očekujem pritiske, već razgovore o budućnosti Srbije. Očekuju nas razgovori. Biće to znak poštovanja, ali moramo da znamo koje su ključne zemlje članice", podvukao je tada predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: