Vučić u Briselu: Sastao se sa Fon der Lajen; Sa Varheljijem "u četiri oka"; Tet-a-tet sa Borelom VIDEO/FOTO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon de Lejen.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 26.04.2021.

10:33

Vučić u Briselu: Sastao se sa Fon der Lajen; Sa Varheljijem
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool

Sastanak dvoje najviših zvaničnika Srbije i EU je u toku u zgradi Berlamon, sedištu Evropske komisije.

Na agendi razgovora je ubrzanje evrointegracionog puta Srbije kroz primenu nove metodologije pristupanja kao i kroz ubrznaje reformskih procesa, a naročito napretka valdavine prava u Srbiji.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, juče je najavio da se sa fon der Lajen razgovarati i o realizaciji ”najvećeg ikada infrastrukturnog projekta” koji bi uz pomoć EU trebalo da se realizuje i ”promeni” Srbijiu.

Nakon razgovora sa predsednicom Evropske komisije, predsednik Srbije ima sastranak sa komesarom za pšroširenje EU, Oliverom Varhejijem , a zatim i radni ručak sa potpredsednikom Evropske komisije i šefom diplomatije EU, Žospeom Boreljom.

U nastavku drugog dana radne posete sedištu EU, Aleksandar Vučić se sastaje sa izvestiocem Evropskog parlameta za Srbiju, Vladimirom Bičkom, a poseteu Briselu završava sastankom sa predsdnikom Evropskog saveta, Šarlom Mšelom.
Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo, Pool
Nakon sastanka sa Fon der Lejen predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa komesarom Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem.

Prvi deo sastanka Vučića i Borelja odvija se "u četiri oka", a zatim se prelazi na radni ručak koji je u čast visoke delegacije iz Beograda organizovao šef diplomatije EU.

Očekuje se da Vučić i Borelj oko 14:45 zajedno obrate medijima u Briselu.

Izvori Tanjuga iz Evropske službe za spoljne poslove navode da će se tokom današnjeg sastanka razmotriti mogućnosti za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da je EU, kao glavni posrednik u dijalogu, spremna da "već danas" sedne ponovo za sto u Briselu.

Naglašava se i da EU prepoznaje "spremnost i kontruktivnost" Beograda u procesu normalizacije odnosa, a da se se i dalje čeka na jasan stav novih vlasti u Prištini.

Nakon sinoćenjeg sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslavom Lajčakom, predsednik Vučić je ponovio spremnost Srbije da nastavi sa dijalogom i ocenio da je moguće da do sredine maja dođe do novog sastanka predstavnika Beograda i Prištine u Briselu.
Primena nove metodologije pristupanja u cilju ubrazanja EU puta Srbije i realizacija infrastrukturnih projekata u Srbiji i regionu teme su razgovora predsednika Srbije sa komesarom za proširenje EU.

Oliver Varheji je najavio da je Evropska komisja spremna da radi na ubrzanju evropskog puta Srbije.

On je izneo ocenu da su i vlasti u Beogradu spremne da rade naporno na bržem kretanju zemlje ka članstvu u EU.

Varheji instira i na važnosti realizacije evropskog Ekonomsko investicionog plana za Zapadni Balkan, vrednog 9 milijardi evra, kojim bi se podržali infrastrukturni i drugi razvojni projekti u Srbiji i regionu.

Istovremeno, komesar za proširenje u više navrata je pohvalio Srbiju za odlučne rezulatate u kampanji vakcinacije i pomoći koju je u vakcinama pružila drugim zemljma regiona
Predsednik Srbije je na svom Instagram nalogu objavio da je u toku tet-a-tet sastanak Vučića sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Borelom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: