Jedna po jedna država staje na stranu protiv Rusije; Ima li kraja?

Baltičke zemlje Litvanija, Letonija i Estonija naredile su odlazak ruskim diplomatama koje rade u ambasadama kako bi pokazale solidarnost s Češkom.

Izvor: B92

Petak, 23.04.2021.

16:09

Jedna po jedna država staje na stranu protiv Rusije; Ima li kraja?
Foto: Shutterstock/andriano.cz

To su izjavili šefovi diplomatije ovih država.

Litvanija šalje kući dvojicu ruskih diplomata, a Letonija i Estonija po jednog. Proterane diplomate koristile su diplomatsko pokriće za špijuniranje, rekao je novinarima litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

"U EU treba da ima manje prikrivenih ruskih špijuna. Naše češke kolege rasvetliile su njihove dosad neviđene aktivnosti", rekao je.

Češka je prošle nedelje objavila da dva ruska špijuna, optužena za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja nervnim gasom u Britaniji 2018, stoje iza eksplozije u češkom skladištu koja je 2014. godine usmrtila dvoje ljudi.

Litvanija je u četvrtak pozvala zemlje članice NATO-a na solidarnost s Češkom, koja je u subotu proterala 18 ruskih diplomata, dok je u četvrtak naredila Rusiji da ukloni veći deo svoga diplomatskog osoblja.

Rusija je potom proterala 20 čeških diplomata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: