Mjanmarska vojska pucala na tajlandski brod u znak upozorenja

Mjanmarska vojska pucala je na brod koji pripada tajlandskoj graničnoj obalskoj patroli, rekli su bezbednosni izvori i stanovnik koji je prisustvovao incidentu.

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2021.

13:29

Mjanmarska vojska pucala na tajlandski brod u znak upozorenja
Foto: EPA/KAUNG ZAW HEIN

Rojters navodi da su to bili pucnji upozorenja.

Incident se dogodio usled povećane napetosti na granici, otkako je vojna hunta izvršila državni udar i svrgnula sa vlasti vladu premijerke Aung San Su Ći 1. februara.

Današnja pucnjava se dogodila blizu tajlandskog sela Ta Ta Fung u provinciji Mae Hong Son, gde je prešlo na hiljadu etničkih Kajina iz Mjanmara, bežeći od vazdušnih udara prošlog meseca.

Tajland je sprečio ulazak većine Kajina da uđu, pa se na desetine hiljada njih krije u džunglama na mjanmarskoj strani granice.

Humanitarne grupe kažu da su mjanmarske snage takođe otvorile vatru na brodove koji su nosili pomoć raseljenima prethodnih nedelja.

Portparol vojne hunte Mjanmara nije odgovorio na telefonske pozive da prokomentariše incident.

Ministarstvo odbrane Tajlanda kaže da je svim bezbednosnim službama i oružanim snagama rečeno da budu spremni da reše probleme i da spreče da se talas ne proširi do Tajlanda.
Foto: Profimedia
"Mjanmarska vojna jedinica je bila alarmirana zbog brodova koji šalju pomoć njihovim protivnicima na drugoj strani, pa su signalizirali brodu za proveru", rekao je jedan od izvora za Rojters, dodavši da su mjanmarski zvaničnici pretresli brod.

Jumi (49), vlasnik restorana u blizini incidenta, rekao je da su pucnji ispaljeni u vodu pored broda na reci Salvin.

"Lokalci su vrlo uplašeni zbog pucnjave i ne žele da koriste svoje čamce", rekao je on.

Vojska je pokušala da zaustavi proteste širom Mjanmara, pošto se demonstranti bune zbog svrgavanja premijerke, zbog čega je stradalo na stotine ljudi, a eskalirale su i borbe duž granice sa etničkim grupama.

Južnoazijski lideri, uključujući i lidera vojne hunte Mjanmara Min Aung Hlaing, će se susresti u subotu u Indoneziji kako bi razgovarali o krizi, a analitičari se plaše da bi susret mogao da se pretvori u opšti građanski rat.

Neki od brojnih naoružanih etničkih grupa u Mjanmaru, uključujući i Nacionalnu uniju Kajina (KNU), koja kontroliše teritoriju sa tajlandske strane granice, su obećali da će podržati demonstrante, kako bi svrgnuli pučiste.

Padoh Sou Tou Ni, šef spoljnih poslova KNU, je rekao da je pucanjem na tajlandski brod od mjanmarske vojske poslata vrlo agresivna i arogantna poruka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: